"EEEEHHH..."

…..går som en rød tråd i en samtale bak meg på bussen hjem fra jobb.…. Ikke at jeg sitter og lytter, men denne skrapende lyden høres ut som en knirkete dør med rustne hengsler som lukkes sakte, dog litt i det fjerne. Min auditive sans tolker det som direkte støy. Lyden bringer et annet bilde opp fra glemselen; minner fra en av mine barndoms somre i en liten sørlandsby, hvor jeg dro en jernstang langsmed et stakittgjerde. Anyway…. en annoying lyd….

Søren også, jeg som skulle meditere …..Nå mistet jeg alt fokus. Jeg prøver fremkalle min meditasjons mantra…”mantra, mantra” , men det blandes med den gjentagende lyden “EEEEEHHHH…”

Hva snakker de om, tro? Kanskje de snakker om uvaner? Kanskje de havnet ved siden av hverandre og er litt perifere naboer ….. litt dumt å ikke utveksle noen “eeeeher” når man bare bor et steinkast fra hverandre…..

Denne lyden eeeeh…..når oppstår den i munnen og hvorfor? Gjør vi det som barn? Eller er det en lyd som kommer med vår tidsalder, proposjonalt voksende med tilværelsens uungåelige digitalisering?….. Begynner vi å bli ordknappe, så vi føler for å fylle munnhulen med ikke meningsbærende lyder…Eller syns vi det er kult. Det inngir kanskje en slags respekt. Bare gled deg, jeg har det på tungen (les: i halsen), snart kommer noe veldig viktig jeg skal meddele deg. Knirk heter det på godt norsk. Vocal fry på godt engelsk.…. Jeg har saumfart nedstøvede kryssordbøker på loftet som må vente enda et år på å bli levert til et loppemarked. Finner ikke synonym. Jeg har spurt Språkrådet og noen av de som bruker lyden…… Meg selv inkludert. Hva betyr den? Inget meningsbærende ord, bare en ulyd som en knirkete utånding når man starter, er midt i eller avslutter en setning. Hvor skal dette endeeeehhh?…..Den bare kommer og sprer seg med et virus hastighet; nårsomhelst, hvorsomhelst, i hvem som helst, uten mål og mening. En slags ticslignende lyd… «Deeehhhh kaaahhhn væreeehhh…. Å blande denne lyden opp i et webinar, online kurs, forelesning er ikke så lurt…..Litt er innafor, men hele tiden, a gittteeehhh….
Jeg begynte å telle hvor mange «eeehe´r..» en fyr i sosiale medier sa på en video, i løpet av et minutt.  Jeg talte 11….. Hva vedkommende snakket om? Aner ikke, jeg var fullt opptatt med å telle eeeh´er…. 

Hei, våkn opp- Vi kjører ikke lenger” hører jeg. Bussjåføren står lent over meg. Vi er på endeholdeplassen. Må visst ha meditert likevel. Sukk…. - jeg som skulle av for tre holdeplasser siden.

Skulle du ikke være med så langt?”spør sjåføren vennlig.
Eeeehhh-….” kjenner jeg i munnhulen, men Gud forby; jeg hopper fort videre til resten av ordet og setningen…. “- gentlig ikke” …..

Kort oppsumert; Lykke til med samtaler fritt for EE´r, eller var det EEHH..er? Samma det, same shit! …