Stemmebruk i lærerutdanningen?

«Jeg fikk høre at jeg hadde god stemmebruk», sa min sønn i telefonen. Han er student på lærerutdanningen på Universitetet i Agder (UiA) hvor han nå er i praksis. «Så flott! Det var en veldig hyggelig tilbakemelding og vel fortjent» svarte jeg, stemmenerden.

Ikke mindre glad ble jeg for å høre at det gis tilbakemelding på stemmebruk i lærerutdanning. Herlighet, da er det kanskje et håp om at vi kan få en fremtid hvor alle lærere får undervisning i pust og stemmebruk!

Mye bedre å forebygge, enn at lærere kommer gråtende til logopeden med smerter i halsen og heshet. Mange må sykemeldes og noen må skifte jobb til mindre stemmekrevende arbeide.

Jeg har selv hatt disse problemer i 20-årene. Jeg vil heller brekke en arm enn å oppleve smertene i halsen igjen. For deg som aldri har kjent på dette, så tenk deg følgende: Du løper maraton og de siste milene halter du av gårde med et gnagsår på hælen som bare blir verre og verre, hvis du ikke bryter løpet da. Du kaster deg i mål og river av deg skoen. Dagen etter må du gjøre det samme. Du trer foten med det smertefulle gnagsåret ned i skoen som gnager og løper en maraton til. «Og slik går no´ dagan». Er det rart noen lærere kommer gråtende til logoped?

Noe å tenke på neste gang du som leder hører at en ansatt er hes eller vedkommende klager på at det er vondt å snakke? Spør om han eller hun syns det er smertefullt å bruke stemmen og kanskje burde ta en tur til logoped. For en leder du ville vært! For den ansatte sier det kanskje ikke selv. Det er ikke så lett å få andre til å forstå. Når de prøver får de som oftest kommentarer som: «Sånn har jeg også hatt det! Ta deg en Dent. Det hjelper!»

Har nettopp hørt om leder som sendte blomster til en ansatt som hadde brukket beinet. Min flotte, unge klient jobber på samme sted og har vært sykemeldt ett år på grunn av stemmevansker. Ingen blomster. Ikke engang en SMS eller Mail med ønske om god bedring. Hun får god hjelp av både psykolog og logoped nå, så det går i riktig retning.

Tilbake til UiA. Jeg håper kommentaren fra praksislærer til min sønn er et lite tegn på at lærerutdanningen over hele landet snart vil inkludere pust- og stemmebruk. Ikke bare for lærerenes skyld, men også elevenes skyld. Barna hører lærerstemmer dagen lang. Da er det viktig at lærerstemmen er god å høre på. Det handler ikke om å gjøre seg til. Det handler om å ta i bruk ditt gode, naturlige stemmepotensiale.

Jeg jobber med en pensjonert lærer som utbrøt sist vi var sammen: «Tenk at vi ikke lærte noe om sunn stemmebruk i utdanningen!» Dette hørte jeg også av lærere da jeg startet min praksis for 25 år siden. Jeg håper og tror at lærere slipper si det samme igjen om 25 år.

Det er nemlig ikke alle lærerstudenter som har fått god stemmebruk inn med morsmelken fra en mor som er logoped og stemmenerd

#stemme #lærer #stemmetrett #formidling #lærerutdanning

Start ditt foredrag med et smell!

Starter du med et smell, som om du spretter champagnekorken, når du begynner ditt foredrag? 💥🍾

Nils Apeland (formidlingsekspert og foredragsholder) anbefaler det. Blir det bare et «poff» sier du? Hent frem din klangfulle stemme i åpningsreplikken. Da går det fra et «poff» til et smell med WOW-effekt i ditt publikums ører. 🗣 Du har fått deres fulle oppmerksomhet. 👀👂


Trenger du flere tips og råd til presentasjonsteknikk og stemmebruk, er du velkommen på kurset "Få dine presentasjoner til å stemme" med Nils og meg 10. mars 22.

Du lærer konkrete teknikker for hvordan du med ord og stemme når frem til ditt publikum og blir lyttet til. Et morsomt og matnyttig kurs 🗣🎤😊

«Så må du avslutte med en apell» sier Apeland. 👊

Så min apell er: Meld deg på kurset via lenken https://lnkd.in/dRjuY665 og bli en mester i å formidle ditt GULL med en stemme som oser av selvtillit, tyngde og glede.

Velkommen skal du være!

"Tar du av" foran publikum?

Er det lett å «ta av» foran publikum når du øker stemmestyrke?

«Jeg skulle lære å snakke høyt foran publikum, men fikk kjempevondt i halsen». Turid hadde lært på nettet hvordan hun skulle nå ut med sitt budskap til et stort publikum i et stor rom. Hun viste meg med latter i stemmen hva hun hadde lært.

Hva jeg hørte? En støyete stemmebruk i et stemmeleie som var langt unna det som var hennes autentiske, naturlige stemme.

Utfordringen var at når hun økte stemmestyrken, hevet hun også stemmeleiet. Mye prating på toppen av dette, førte til smerter i halsen, munntørrhet, kremting, harking og hosting.🥴

📻 📣 Stemmeleiet til personen du lytter til på radio endres ikke, selv om du skrur opp volumet på radioen. Tenk på det neste gang du selv må øke stemmestyrke foran publikum.

Da når du ut over "scenekanten" og fyller rommet med ditt budskap.
Det er behagelig å lytte til.

Har du også et budskap du vil dele med hele verden, men så opplever du at stemmeleiet stiger når du øker stemmestyrke? 😃

#stemmestyrke #foredrag #pust

Kast et godt agn

Kast et godt agn!

Har du sett hvordan en hund spisser ørene og setter øynene i deg når du sier "TUR" ?

Slik oppmerksomhet bør du få fra ditt publikum i det du åpner munnen.

Noen tips:

👉🏻 Start din presentasjon med en overraskende innledning som UMIDDELBART skjerper alles oppmerksomhet mot deg og ditt budskap.

Du skal få publikum til å løfte på øyebrynene med et blikk som sier:
" Wow! Dette vil jeg høre mere om".

Agnet kan være et av følgende:

👉🏻 still et uventet spørsmål

👉🏻 si et overraskende fakta fra ditt fagområde

👉🏻 fortell en kort historie som illustrerer ditt hovedbudskap

👉🏻 benytt et elegant og slående sitat som er relevant for ditt budskap

👉🏻 kom med en overraskende statistikk tilknyttet ditt tema

Får du publikum "på kroken" i løpet av 90 sekunder, spiller det nesten ingen rolle hva du sier deretter.

Forøvrig:

👉🏻 Bruk historier, anektoter og bilder til å henge din kunnskap på, så den blir lettere tilgjengelig for ditt publikum

👉🏻 "Less is more" og noen ganger må du "Kill your darlings". Du kan ikke si alt.

👉🏻 tren teksten mye høyt hjemme før du skal "i ilden"

👉🏻 strukturer stoffet i innledning, hoveddel og avslutning

👉🏻ta en generalprøve med en og få konstruktiv feedback

Hvordan får du en WOW- effekt hos ditt publikum?

Om du likte posten får du flere tips på denne lenken: SLIK ENGASJERER DU PUBLIKUM

Hjelp, jeg skal holde bryllupstale!

Gruer du deg til å holde bryllupstale?

Da bør du lese en veldig god artikkel, skrevet av Gry Anette Meiner, som sammen med Marlene Holand og Anne Sheriff Deen driver bryllupsfestivalen.no

Tre driftige damer som under pandemien har skapt en plattform hvor både brudepar og bryllupsleverandører samles.

Her får de som planlegger bryllup, tips og inspirasjon om hvordan forberede seg til og gjennomføre sitt drømmebryllup.

Artikkelen er resultat av foredraget: «Hvordan holde en god bryllupstale?» som jeg var så heldig å bli forespurt å holde 24. mars på bryllupsfestivalen.no

Der får du fem tips om hvordan holde en god, engasjerende og stødig bryllupstale.

Nyttig lesing om du ønsker ha bedre kontroll på nerver og følelser som settes i sving når du holder tale!

Eeeeehhhhhhhhh.....

Hva med å kutte ut lyden «eeeehhh....» og «uuuuhhhh...» når du snakker?

  • Knirker du i stemmen på starten eller slutten av setninger?

  • Fyller du på med mange "eeeeehhhhh..."eller "uuuhhhh.." foran ditt publikum?

Lyden minner om en knirkete låvedør som åpnes og lukkes. Sakte.

Forsåvidt en hyggelig lyd fra en gammel låvedør, men fra en munn? Veeehhht ikke helt, jeg.....

 Lyden stjeler lytterens oppmerksomhet bort fra dine ord.

Det er dumt når du har så mye verdifullt å si.

Bytt lyden ut med et sekunds stillhet .

Dine tilhørere vil i hvert fall ikke savne lyden.

Ehhhlleeeer...... hva tenker du?

Holder du foredrag, underviser du, leder du møter, er du instruktør eller coach?
Ønsker du fremstå med større engasjement, økt tyngde og autoritet, mer trygg og troverdig?

Trykk på den røde knappen og få

OSKAR - en stemmetreningsmetode for næringslivet

Ditt budskap blir ikke bedre enn stemmen det formidles med.

Er du direktør, leder, influencer, foredragsholder eller annen som snakker mye foran publikum, betyr stemmen din mye. Skal du nå ut med din kunnskap og ekspertise, få gjennomslagskraft, innflytelse og synbarhet må du være bevisst din stemmebruk og ditt kroppsspråk.

Din presentasjonsstil er avgjørende for om du fremstår troverdig og tillitsfull. Lydbølgene fra din stemme er med på å styrke eller svekke den troverdigheten. Studier viser at 93% av din kommunikasjon handler om kroppsspråk og stemmebruk.

Stemmen er ditt akustiske fingeravtrykk. Det er forskjellig hos oss alle, heldigvis. Men det er noen kvaliteter som som må ligge til grunn for at stemmen ikke skal stjele oppmerksomheten bort fra ditt budskap, men heller gjenspeile og forsterke ditt budskap. Det styrker din troverdighet. Det handler om å ta i bruk vårt fantastiske stemmepotensiale som ligger i kroppen på oss alle. Ikke la det potensialet ligge der som en godt bevart hemmelighet. Slipp stemmen din fri og bruk den!

Her er tre tips:

  1. Passe stemmestyrke tilpasset situasjonen. Det er forskjell på stemmestyrke om du står på kjøkkenet og snakker med en eller om du står i et auditorium og snakker til mange. Snakk på dyp utpust med støtte fra magen. Det betyr å fylle rommet med lyden av stemmen din uten at det blir anstrengt og du blåser bakoversveis på ditt publikum. Når du snakker litt sterkere må du holde ditt naturlige stemmeleie og ikke gå opp i fistel. Det motsatte av å snakke ut i rommet er å snakke til skotuppene sine. Det har publikum lite glede av. Mikrofonbruk tar toppene av en roppreget stemmebruk.

  2. Stemmeleie tilpasset alder og kjønn. Det skurrer om en kvinnelig bedriftsleder på 50 snakker med pikestemme. Prøv å spenne av i halsen, og resten av kroppen. En god stemmebruk skal være forankret i en avspent kropp med avspent stemmeleie. Snakk ut på din dype utpust med støtte fra magen. Da danner du et godt grunnlag for en melodiøs stemmebruk som gjenspeiler ditt budskap.

  3. Fleksibel stemme. Det betyr at det budskapet du fremmer, må gjenspeiles i din stemme. Snakker du alvor må det høres i stemmen. Vil du vise omsorg og empati, må det høres i stemmen. Vil du engasjere ditt publikum, må du selv ha det engasjementet i stemmen. Når ordene dine samsvarer med tonefallet ditt, vil publikum virkelig tro på at du mener det du sier.

    Da bygger du troverdighet og tillit.

    Det som synes i kroppen, høres på stemmen og omvendt. En underspent kropp med slapp holdning gir knirk, mumling, monotoni. En overspent og anstrengt kropp kan blant annet gi veldig lys stemme eller veldig presset stemme.

    Tips: Avspente knær, åpent bryst, slipp skuldre og kjeven og snakk på god utpust med støtte fra mellomgulvet/magen, ikke halsen. Da danner du et godt grunnlag for å snakke tydelig, melodiøst, avspent, med flyt, rytme og i passe taletempo. Da får ditt budskap den oppmerksomheten det fortjener.

Vil du vite hva OSKAR er og / eller få kartlagt din presentasjonsstil, kan du booke her↓

Hva er dine største utfordringer foran publikum?

Del de gjerne i kommentarfeltet her↓

BLI DEN BESTE UTGAVEN AV DEG SELV FORAN PUBLIKUM

Hvordan er din presentasjonsstil?

Får du frem ditt budskap?

Er du foredragsholder og kjenner deg nervøs foran publikum? Blir du mumlete eller skjelven i stemmen? Snakker du monotont? Håper du presentasjonen skal gå fort over?

Jeg har samlet mine 10 beste tips for hvordan du kan nå ut med ditt budskap så du får den oppmerksomheten du fortjener, publikum får en god opplevelse og du blir lyttet til.

Klikk deg inn på lenken og få verdifulle tips, herunder flere korte videoer for refleksjon og ettertanke og læring.

🗣Klikk deg inn på lenken og få 10 verdifulle tips om hva du må gjøre for å ↓

Kommer budskapet tydelig frem?

Et budskap - 6 stemmekvaliteter

Synes du budskapet kommer tydelig frem i videoen (trykk på knappen under denne teksten) eller stjeler stemmen det meste av din oppmerksomhet?

Studier viser at stemmebruk og kroppsspråk stjeler over 90% av publikums oppmerksomhet (A. Merhabian)

Er du selv bevisst din stemmebruk når du selger en tjeneste eller et produkt, når du underviser, holder et foredrag eller en presentasjon?

SE VIDEO OM ↓

🗣 Ønsker du å kartlegge om din presentasjonsstil påvirker din evne til å skape inflytelse og slutte avtaler?

Så du episoden i «Atlantic Crossing» da Kronprinsesse Mártha fikk hjelp av Ellinor Roosevelt for å håndtere sin «sceneskrekk»? Kronprinsessen sier at hun er livredd for å bli avslørt.

 «Du skal trene på å være flau», sa Ellinor Roosevelt. Og sammen beveget de seg klossete dansende, trippende, svinsende og svansende med alle mulige ansiktsgrimaser.

 Om nevnte hendelse i serien er sann, strides det sikkert om. Men ett er sant:

Vi må tørre å slippe «guarden», panseret vårt. Prøver vi å fremstå som noe annet enn den vi er, blir vi mest sannsynlig avslørt. For ikke å snakke om hvor mentalt smertefullt det er «å late som»

En av mine mange «sceneskrekker» foran publikum var da jeg som 18-åring vant NM i Rock med Broadway News. Jeg likte å underholde, men ikke som danser. Det var ikke meg. Men jeg lot som, og jeg var livredd for å bli avslørt. Blir fortsatt kortpustet når jeg ser opptak fra dette mesterskapet hvor jeg danser med en slags «latesomomjegtrives»-  holdning....

 

Kjenner du noen gang på «sceneskrekken»? Del gjerne din historie

 

Jeg har laget et gratiskurs som heter: «Slik blir du en tryggere taler» Her er det mange gode tips. Værsågod

https://SLkurs.simplero.com/page/168061-gratiskurs-slik-blir-du-en-tryggere-taler

Presentasjon & stemmebruk

Tenker du på hvordan du bruker stemmen din foran ditt publikum?

Trykker du på knappen ↓ får du tilgang til 10 supre gratis tips som vil gjøre at du får gjennomslag overfor ditt publikum. her er gode instruksjonsvideoer også

Mye forretninger gjøres for tiden online.

Det første som når ut gjennom skjermen er lyden av stemmer. Noen er melodiøse, malmfulle, velklingende, engasjerende, rolige og avspente. Andre er veldig lyse, luftfylte, monotone, nervøse, pressede, her-kommer jeg stemmen, nasale, svake, spinkle eller knirkete. Noen snakker mumlete og andre snakker veldig fort. Hva gjør det med budskapet? Det når ikke frem. Tenker du at det ikke gjelder deg?

Det handler om å bli bevisst sin talestemme. Din stemmebruk må gjenspeiles i ditt budskap. Ellers vil ingen tro på deg. Stemmen er ditt akustiske fingeravtrykk.

La ikke ditt stemmemessige potensiale ligge i kroppen din som en godt bevart hemmelighet. Bruk den!

Hva er en god stemme for deg? Kommenter gjerne!

"HESHET - NOE Å BRY SEG OM?

HESHET - noe å bry seg om?

I fredagens utgave av “Lindmo” sa fastlege Kaveh Rashidi at «. ….en hes stemme er ikke så farlig den ene eller den andre veien». Etter å ha jobbet med hese stemmer i 20 år, møter jeg utsagnet med en viss undring. Det er nemlig forskjell på heshet og … heshet.

Hva er heshet og hvordan oppstår det?

Når heshet er forårsaket av at du har stått og heiet på din sønn eller datter på håndball- eller fotballbanen eller du våkner hes etter en fest, er det ikke så farlig. Med mindre du er hes fra før, da. Da vil nevnte episoder være risikofaktorer for et vedvarende stemmeproblem.

 14 dager med sammenhengende heshet skal imidlertid undersøkes av ØNH-legen.

Heshet er som oftest symptom på et stemmemisbruk (som skriking og roping)  eller feilbruk av stemmen over tid. Det kan være veldig slitsomt å snakke og i noen tilfeller invalidiserende. Symptomer som heshet kan forårsakes av sykdom, skade eller forstyrrelser i alle deler av taleapparatet. 

Heshet opptrer gjerne sammen med et eller flere av følgende symptomer som

Halssmerter
 • Kremtetrang
 • Klump-i-halsen følelse
 • Stemmetretthet
 • Lite stemmekraft
 • Stemmebrist
 • Manglende evne til å variere stemmeleie
 

  • Noen ganger er stemmeproblemene ikke så hørbare for omgivelsene, men den subjektive opplevelsen av stemmebruk kan være smertefull nok.

Stressende arbeidssituasjon kan skape en anspent kropp, pusten går i et «hold». Noen personer som snakker mye, kan få et talemønster hvor de «snapper» etter pust for hver setning. Dette opprettholder en uhensiktsmessig pust- og stemmebruk som kan føre til symptomer på stemmevansker.  Å ignorere disse symptomer eller presse ut sin stemme over tid, kan resultere i sykmeldinger, langvarig logopedbehandling og / eller at man må slutte i sitt yrke. 

Med logopedisk pust- og stemmetrening vil den som er rammet i langt større grad kunne: 

  • forebygge symptomer på stemmevansker

  • reparere symptomer på stemmevansker

  • håndtere stressede arbeidssituasjoner

  • møte sin arbeidsdag med «stoisk ro»

Heshet kan også være symptom på organiske vansker som stemmebåndsknuter, polypper eller i sjeldne tilfeller kreft på stemmebånd. Det er kun øre-nese-halslegen som kan avgjøre om stemmeproblemene skyldes organiske eller funksjonelle vansker. Tidlig logopedisk behandling er anbefalt uansett, men er det organiske vansker er det viktig å avdekke dette hurtig for å minske skadeomfanget.

Jeg har hatt mange kunder som ikke gjør noe med sin heshet før det å snakke er blitt en psykisk belastning. Å åpne munnen er for noen verre enn å kjempe seg gjennom et maraton med smertefulle gnagsår på helene. Alt stemmebåndene ønsker er hvile og deretter å bli brukt på en god måte.

Egne erfaringer

27 år gammel ble jeg selv hes og stemmetrett. Jeg valgte å ikke bry meg om det. Jeg tenkte at dette tåler jeg, her er det bare å stå på. Jeg ville ikke gi slipp på en jobb jeg elsket. Jeg sto på scenen hver kveld, underviste i aerobic og vanngym, på dagtid, var discjokey på nattestid. Jeg syntes faktisk min tiltagende hese stemme fikk et sexy særpreg, men det var kortvarig. Stemmen ble borte, samtidig med at at korsryggen slo meg knockout. Jeg var utbrent. Da jeg underviste i en av mine siste timer i vanngym med min hvesende stemme (den var passert det stadiet at den kunne kalles sexy) kom en svensk logoped bort til meg ved bassengkanten og sa :«Ingen kommer att tacka dig, Gry,  för att du tappade din röst och står här med trasig rygg» Hun hadde så rett. Jeg reiste til Norge og fikk hjelp hos en dyktig stemmelogoped og lærte meg hensiktsmessig pust- og stemmebruk og fikk fantastisk hjelp av en kiropraktor til å stå oppreist igjen.

Hva prøver en hes stemme å fortelle deg?

En hes stemme prøver fortelle deg at den er sliten og at du må lære deg en annen måte å bruke stemmen din på. Hese stemmebånd skyldes som regel at du henter støtte til stemmeproduksjon i hals og bryst. Logopedisk stemmetrening handler om å lære hvordan du kan snakke med et avspent og lavstilt strupehode, samtidig som du henter støtte til stemmeproduksjon i magen og ikke brystet. Mange mennesker går gjennom hele livet med brystpust og klarer seg med det. Men blir du hes, eller får andre symptomer på stemmevansker som nevnt, må du gjøre noe med det. Du må finne tilbake til din dype gode pust som vi alle er født med. Et godt utgangspunkt for hensiktsmessig stemmebruk. 

Vi hørte på «Lindmo» at Jannice Kruse benyttet seg av akupunktur når stemmen ble borte og det var en time til hun skulle inn på scenen. Fantastisk nødløsning og symptombehandling når en full sal med betalende publikummere venter på deg.

Men det gjør nødvendigvis ikke noe med årsaken til problemet. For å bruke eksemplet med maraton, joggesko og gnagsår igjen: Først må gnagsårene (symptom) behandles, deretter må man ta seg av årsaken til problemet som er selve joggeskoene. Disse må byttes ut til gode sko. 

Når du klager til din fastlege på heshet som har vart et par uker,  så regner jeg med at du henvises til øre-nese-halslege, så du får avklart årsaken til hesheten. Og deretter at du blir henvist til logoped som jobber med stemmebruk. 

I denne sammenheng håper jeg ikke at legen din råder deg til å tenke litt mindre på helsa.

Vet du at….

  •  over 14 dager med hes stemme skal undersøkes av Øre - Nese- Halslege? Som sagt er heshet som oftest symptom på en stemmebruk som er lite hensiktsmessig og kan bli veldig slitsomt. Logopedisk behandling vil være til god hjelp. Heshet kan også være symptom stemmebåndsknuter, polypper eller i sjeldne tilfeller kreft på stemmebånd.

  • du kan føle deg sliten og utbrent i stemmen akkurat som i kroppen? Om du ikke tar hensyn til kremtetrang, heshet, slitenhet/tretthet i stemmen, kan det ende med at det blir så slitsomt å snakke at du unngår samtaler og ikke kan arbeide.

  • forkjølelse og mye stemmebruk er en dårlig kombinasjon? Forkjølelse kombinert med mye stemmebruk er risikofaktorer for å pådra seg stemmeproblemer. I verste fall kan du bli stemmeløs. Snakk skånsomt og minst mulig så lenge du er forkjølet

  • bekymringer og stress kan påvirke din stemmebruk? Vi mennesker kan få ulike kroppslige reaksjoner når det blir for mye belastninger i hverdagen. Dette kan for noen gi fysiske utfall som hodepine, magesmerter og/eller rygg- og skulderplager. Hos andre igjen kan stemmebånd bli rammet. Selv om det ikke er noe fysiologisk i veien med de to stemmebåndene, kan stemmen bli helt bort. For noen er det helt åpenbart hva som er årsaken: Store endringer i livssituasjon (eks. plutselig sykdom, død i nære relasjoner, tap av arbeid), andre ganger må det «graves litt dypere» når årsaken ikke er så iøyenfallende. I slike tilfelle kan, hvis ønskelig, et samarbeide mellom logoped og psykomotoriker, psykolog eller annen relevant helsetjeneste være en god kombinasjon. Andre ganger finner man ingen årsak, men det går bare over av seg selv.

  • hvisking og kremting forverrer et stemmeproblem? En sliten stemme som brukes hviskende er som å gni sandpapir på et åpent sår. Kremting som er blitt en uvane skaper slimdannelse og jo mer du kremter, jo mer slim produserer du. Så; tren på å la være å både hviske og kremte. Å snakke slik du gjør, når du prater fortrolig er en god start.

  • øre -nese -halslege gir deg henvisning til logoped ved symptomer på stemmevansker ?

  • dysfoni (dårlig lyd) er en av flere diagnose som gir deg rett til logopedbehandling som dekkes av det offentlige?

VANSKELIG Å FANGE FOLKS OPPMERKSOMHET?

Tenker du:

"De kan vel se litt interesserte ut, dette er jo deres fagområde…"

  "Må visst be dem lese gjennom manus på forhånd"

"Slitsom dag, må ta foredraget på morgenkvisten neste gang"

"Noen ser bare forferdelig sure ut "

En ung mannsstemme presenterer seg på telefonen. Jeg spør hva jeg kan hjelpe ham med. Han vil lære om presentasjon, stemmebruk, kroppsspråk. Bestillingen er klar.

Jeg spør hva han arbeider med. «Har ikke arbeide», får jeg til svar. «Uff da», tenker jeg først. Den var lei. «Jeg går på videregående. Er 16.» fortsatte han.

Jeg retter meg opp. WOW! Hvorfor ønsker en 16-åring denne hjelpen?

Får til svar at han har fått flere verv på skolen, blant annet som elevrådsleder. Han skal snakke på vegne av alle elevene og vil fremstå klar og tydelig. Jeg spør om han har fått kommentarer på at han snakket utydelig.

Hans far hadde ymtet frempå med det, hører jeg han smile i telefonen. Så heldig han er som har en som gjør ham bevisst på dette! Og bedre å høre det hjemme enn av andre.

Skjønt: 

Ville han hørt det av andre?  

Har du noen gang fått høre:

Snakk høyere

Senk stemmeleiet

Du mumler 

• Du snakker litt lyst, monotont, skarpt, fort, knirkete, svakt?

Snakker vi med troverdig, engasjerende og tydelig stemme godt forankret i en avspent kropp medvirker det til god oppmerksomhet fra tilhørerne. Gjør vi det ikke, er det sjelden noen tør å kommentere det.

Men tenke det, gjør vi. 

Hvem skal fortelle oss om vi snakker f.eks. utydelig, med lite engasjement eller for fort?

Kroppen sier ifra, sier du? Ja, vi får feedback fra vårt eget hodet. Den feedbacken er ikke alltid til å stole på. Den forteller ikke at vi snakker for lavt, fort og mumlete, lyst eller monotont.

Hvem kan gi den feedbacken når du formidler ditt budskap til et publikum? 

Kanskje du er like heldig som 16-åringen. Din kollega, et familiemedlem, en venn eller sjef har gjort deg oppmerksom og bevisst på at du bør snakke litt høyere

Når det f.eks. er mye mumling er treningen å “skru opp volumknappen” med støtte i magen og abdominal (mage) pust. Rundt 65- 75 decibel. Avhengig av rom og setting.

Når du øker stemmestyrke på oppfordring fra publikum, spør kroppen; «Hvorfor roper du? Og like fort som du skrudde opp volumknappen, like fort går du tilbake til å snakke lavt. Den gamle vanen, «Herr Mumling», som du våkner med hver morgen sier; «Gjør som i går. Det er mer enn bra nok. Jeg hører deg klart og tydelig nok, jeg!» 

Derfor er det lurt å øve på stemmestyrke samtidig som du tar lydopptak og lytter. Du vil bli overrasket over hva du hører. En god og normal stemmestyrke og tydelig uttale.

Kunder hos meg som snakker lysere enn normalt for deres kjønn og alder, føler ofte at de blir veldig mørke i målet når de starter stemmetrening. Inntil de hører seg selv på opptak. Da hører de en troverdig og avspent stemme i en avspent kropp. De sier også: “Så mye mer behagelig å bruke stemmen slik”.

Tren på fremføring. Vil du bli en god taler er det ingen vei utenom. Snakk høyt om et tema. Ta opptak. Lytt og lær. 

Ditt budskap kan gjøre en forskjell og være et viktig vendepunkt i personers liv. Særlig om det formidles tydelig med en troverdig, engasjerende, glad og selvsikker stemme forankret i en avspent kropp. 

10 RÅD FOR GOD PRESENTASJON 

1. Vær engasjert om du ønsker ditt publikum skal engasjeres av ditt budskap. Din lidenskap og ditt engasjement for ditt tema ligger i din stemmebruk og ditt kroppsspråk.

2. Hold din presentasjon for en kollega eller venn og be om tilbakemelding på innhold, stemmebruk og kroppsspråk.

3. Vær bevisst hva du sier til hvem og hvorfor

4. Starten er "sannhetens øyeblikk". Vekk publikums nysjerrighet med en påstand, en statistikk eller et spørsmål.

5. Snakk fra magen. Det holder de «ødeleggende» nervene under kontroll og du fremstår stødig, oppreist, forankret og trygg.

6. God holdning. "Whats in your body is in your mouth". Smil.

7. Finn noen gode fjes og snakk til disse. Hold øyekontakt. Gjerne med mange, uten at det blir flakkende blikk-kontakt.

8. Tenk at du har en "samtale" med ditt publikum og ikke en "fremføring", hvor du forteller om et tema du er brennende opptatt av. Det kan være med på å styrke båndet mellom deg og ditt publikum. Alle får følelsen av å gjøre noe i fellesskap

9. Ta rommet, ikke gjem deg bak en powerpoint.

10. Tren masse høyt, ta lydopptak og lytt på deg selv. Kommer ditt budskap tydelig frem? Snakker du på god dyp utpust med tydelig og troverdig stemme? Snakker du passe sterkt og i passe tempo?

Hvordan bruker du å forberede deg til et foredrag, en undervisning eller presentasjon?

SKAPER EN SKRIKETE AEROBICINSTRUKTØR EN BEDRE TRENINGSOPPLEVELSE?

Jeg kommer akkurat fra en super treningstime som hadde alle ingredienser jeg kan tenke meg: Fantastisk musikk med god puls som gikk rett inn i nervebanene og dansetrinn som var så vanvittig godt og pedagogisk bygget opp at hodet mitt følte det var «peace of cake». 

Jeg flyr gjennom treningstimen smilende og svettende og føler meg som verdens beste danseløve uten at jeg nødvendigvis ser slik ut. Joda, endorfinene har spredd seg i kroppen raskere enn «ild i tørt gress».

Instruktøren er en gjesteinstruktør som har en undervisningsstil som passer meg ypperlig. 

Han bruker blikk, mimikk, gester, noen enkle verbale instruksjoner. Utstråler faglig, solid tyngde og trygghet, sprer en herlig energi som medfører at vi som gruppe gjør alt vi kan for å gi like mye tilbake. «Gir du så får du». Det gjelder også i relasjonen mellom instruktør og deltakere. Denne treningstimen var en time med kvalitet på alle områder, bare synd den ikke varte dobbelt så lenge.

Men - og her er mitt men: Før min time startet så jeg på undervisningen i treningssalen ved siden av. Som tidligere aerobicinstruktør i nesten 30 år, elsker jeg å studere de ulike undervisningsstiler. «Populær time, siden det er full sal», er det første som slår meg. Døren står åpen, så alt av instruksjon høres ut på gangen.

Det jeg ser er en instruktør full av god energi, blid og glad. Det jeg hører er en instruktør som skriker og gir sine deltagere en oppfordring om å være med å skrike sammen med henne. Deltakerne ser ut som de har mer enn nok med den fysiske aktiviteten, om de ikke skal skrike i tillegg. I hvert fall høres ingen lyd fra deres struper. Mulig man kunne hørt noen lyder om det ikke hadde vært for instruktørens overdøvende skrik i mikrofonen.

Jeg er helt enig i at instruktører må vise godt med engasjement både overfor de som har startet trene i januar og andre for å yte litt ekstra. Men bør skriking være en del av dette engasjementet? Blir deltakere mer motivert av skriking?

Jeg tror ikke det. Tvert imot. Jeg selv har skreket som instruktør. For 25-30 år siden, rett etter jeg ble instruktør. Jeg mistet min stemme på grunn av skriking og jeg hadde deltakere som klaget på støy. For det er nettopp det det er; Skriking er støy og bidrar ikke til en god treningsopplevelse.

Nå tenker du kanskje at jeg som tidligere instruktør er blitt en skeptisk, sær og vrien deltaker som ikke tåler lyd og moro. 

Vel, da har jeg vært vrang og vrien fra jeg var barn og opptatt av gode, snille, engasjerte, glade troverdige stemmer eller mangel på sådan. God stemmebruk kan skape autoritet og tyngde, troverdighet, god energi, nærhet, empati og/eller latter i et rom med tilhørere. Men skrik skaper ikke noe annet enn nettopp hva det er: STØY

Kanskje det er med denne instruktøren som med meg i dansetimen…. At hun føler seg som en verdensmester! DET heier jeg på!!! Speilet i treningssalen gir god feedback når det gjelder øvelsene. Instruktøren får dessverre ingen slik tilbakemelding fra egen kropp eller speil når det gjelder sin skrikete stemmebruk. Så tilbakemeldingen må komme fra andre deltakere eller hun som sto og fulgte med deg i døråpningen, nemlig meg. Som selv har stått som deg og skreket instruksjonen. Som selv har fått høre av en deltaker; “Hvorfor roper du når du bruker mikrofon?”Og den kommentaren kom mens jeg skrev min master på logopedistudiet for mange år siden om “Stemmebruk blant aerobicinstruktører”

Kjære instruktør: Du og jeg er begge opptatt av helse. Skrik har imidlertid ikke noe med god helse å gjøre. Ja, jeg vet du blir engasjert og at engasjement gjenspeiles i stemmebruken. Det er lett at stemmen tar av ved fysisk aktivitet. Høycostal pust (brystpust ) medvirker til det. Du har en herlig energi, blid og tilstedeværende - så fortsett å skap engasjerende timer, men med stemmen forankret i kroppen. Få tyngdepunktet ned. Dine stemmebånd vil takke deg for det og også dine deltakere. Særlig de deltakere som har hørsel som sin dominerende sans når de lærer nye ting.

Det er overfylt på treningssentre tidlig på året. Synd om det er instruktørens skrikete stemmebruk som medvirker til dalende treningsinnsats nærmere våren

Så var det sagt.

Skriv gjerne en kommentar hva du som deltaker eller instruktør tenker om instruksjon og stemmebruk.  Bryr du deg om det?

STØYETE TALESTEMME?

Holder du foredrag og presentasjoner med fokus på en stemmebruk forankret i en avspent kropp?

Det er vel ikke det første du tenker på, tror jeg. Folk flest tenker på sitt tema og innhold. At publikum forstår hva vi snakker om og hvorfor det er viktig. Deretter pugger vi og jobber for at det skal være flyt i innholdet. Det er bra. Ingen kan gå foran publikum og tro at det kommer av seg selv. Selv de mest “garva” skuespillere og/eller stand up komikere har jobbet masse før de står på scenen. Ja, det virker så veldig improvisert, men det er jo det som er målet. Å få det til å virke naturlig og improvisert. Vi som publikum blir så begeistret når folk virker naturlige på scenen, når teksten flyter og de fremstår som “hel ved”. Om de har trent? Klart de har trent! Ingen er født til å bare “ta scenen” uten å måtte trene og dyrke den ferdigheten. Og når “proffene” trener på “public speaking” - da skulle det jo bare mangle om ikke vi andre dødelige må trene! Vi må trene på fremføring om det er “ vår greie”. Når teksten er skrevet, røde tråden finnes, vi har fulgt Aristoteles råd om å kaste et agn i innledningen for å få publikum på kroken/ til å våkne: Det kan være å stille et spørsmål, fortelle “det var engang”(historiefortelling)…, eller si en sjokkerende nyhet i forhold til ditt emne- ja, hva da?

Vi må trene på fremføring: Stemmebruk og kroppsspråk. Ville du ha sett et teaterstykke om ikke skuespillerne gjorde annet enn å si teksten? Neppe. “Vi er ikke skuespillere”, sier du. Nei, men publikum til et foredrag vil like gjerne sitte igjen med en god opplevelse uansett om det er etter en forestilling eller et foredrag. Skal vi fange publikums interesse må vi være opptatt av stemme og kropp. Det er ikke ordene som skaper følelser hos publikum. Det er stemmen din. Den gjenspeiler din lidenskap og entusiasme for ditt tema. Og den styrker du din troverdighet. Og da når vi lettere inn til publikums hjerte. Og er det ikke det vi vil? Gjøre en forskjell for folk?

Merhabian sin forskning fra 70- tallet viser at vi uttrykker over 90 prosent mer med stemme og kropp enn det vi kommuniserer med ord alene! (jfr. 7% til ord - 38% til stemme - 55 % til kroppsspråk) Det er WOW!!! Så ønsker vi å forbedre business, gjøre inntrykk på “en date”, få folk til å lytte til vår fantastiske ekspertise- ja, da må vi være opptatt av hvordan vi formidler vårt budskap med god stemmebruk og godt kroppsspråk.

Førsteinntrykket sier noe om hva publikum har i vente. Derfor er det viktig at vi gir et troverdig inntrykk. Sliter vi med frykt for å stå foran publikum, syns det. Og hvem sliter ikke med det? Det gjør også Madonna, har jeg blitt fortalt. Men hun øver! Å stå foran publikum må øves på lik linje som vi trener på å få sterkere biceps, triceps, forbedre kondisjon. Det er hardt arbeide!

Det er slitsomt og støyete for publikum om vi snakker for fort, slurvete, for oss selv, for lyst og/ eller monotont. Budskapet når ikke frem, publikum blir sløve i blikket og mister fokus på det vi så gjerne vil formidle. For å holde på publikum må vi engasjere med et godt innhold som presenteres med en god stemme. Snakker vi med stemmen godt forankret i kroppen, og fyller rommet med god stemme styrker vi vår troverdighet. Vårt publikum blir engasjert, holder fokus og vil gå fra presentasjonen med følelse av å ha “fått påfyll”

Syns du det var noe av verdi her, kommenter, lik og del innlegg:)

PRESENTASJON HANDLER OM MER ENN ET GODT BUDSKAP

HVORDAN PAKKER DU INN DITT GODE BUDSKAP?

Ord, stemmebruk , kroppsspråk, artikulasjon og rytme er fem deler som må være på plass om du ønsker å nå ditt publikum med ditt gode budskap. Stemme er det viktigste formidlingsverktøy vi har og om vi ikke er bevisst bruken av den er det vanskelig å engasjere publikum. Du når ikke frem med ditt gode budskap, selv om det er aldri så godt. Du når ikke lenger frem enn til scenekanten eller talerstolen.

Er du opptatt av hvordan du bruker stemmen og kroppen når du har en muntlig fremføring foran publikum?

BLIR DU STRESSET FORAN PUBLIKUM?

Det er rett før du skal ta ordet. Du gruer deg så du kjenner deg litt kvalm, hjertet hamrer, pusten går fort oppe i brystet og du føler deg anspent.

Sånn er det mange som har det. Det er ikke det at du ikke er faglig trygg, men det å stå foran en forsamling og formidle din kunnskap, ja, det er noe annet.

Hva skjer hvis du har det slik?

Budskapet blir utydelig. Uttalen kan bli mumlete og slurvete. Du finner ikke rett stemmeleie og kroppsspråket er utrygt.

Hva kan du gjøre?

✅Teksten må være godt gjennomarbeidet og sitte i ryggmargen.

Er du en som vil bli god til å snakke foran publikum må du trene på å snakke høyt. Øv daglig! Ta opptak, lytt og lær. Hvordan skal du ellers få det til, når du plutselig har publikum?

✅Lær deg å puste med magen. Det reduserer stress og er et godt utgangspunkt for god stemmebruk.

✅ Hvis det er mulig, så hils gjerne på publikum i forkant.

✅ Finn imøtekommende ansikt blant publikum og snakk til disse.

✅ Entusiasmen ligger i din stemmebruk. Ha den med deg.
Hvordan skal publikum ellers la seg engasjere?


Fagkompetanse er ikke ensbetydende med en formidlingsevne som er klar og tydelig.

Lærer du det, vil det være gunstig for nerver som hemmer og ikke fremmer din presentasjon.

Hvordan forbereder du deg til muntlige fremføringer ?

"EEEEHHH..."

…..går som en rød tråd i en samtale bak meg på bussen hjem fra jobb.…. Ikke at jeg sitter og lytter, men denne skrapende lyden høres ut som en knirkete dør med rustne hengsler som lukkes sakte, dog litt i det fjerne. Min auditive sans tolker det som direkte støy. Lyden bringer et annet bilde opp fra glemselen; minner fra en av mine barndoms somre i en liten sørlandsby, hvor jeg dro en jernstang langsmed et stakittgjerde. Anyway…. en annoying lyd….

Søren også, jeg som skulle meditere …..Nå mistet jeg alt fokus. Jeg prøver fremkalle min meditasjons mantra…”mantra, mantra” , men det blandes med den gjentagende lyden “EEEEEHHHH…”

Hva snakker de om, tro? Kanskje de snakker om uvaner? Kanskje de havnet ved siden av hverandre og er litt perifere naboer ….. litt dumt å ikke utveksle noen “eeeeher” når man bare bor et steinkast fra hverandre…..

Denne lyden eeeeh…..når oppstår den i munnen og hvorfor? Gjør vi det som barn? Eller er det en lyd som kommer med vår tidsalder, proposjonalt voksende med tilværelsens uungåelige digitalisering?….. Begynner vi å bli ordknappe, så vi føler for å fylle munnhulen med ikke meningsbærende lyder…Eller syns vi det er kult. Det inngir kanskje en slags respekt. Bare gled deg, jeg har det på tungen (les: i halsen), snart kommer noe veldig viktig jeg skal meddele deg. Knirk heter det på godt norsk. Vocal fry på godt engelsk.…. Jeg har saumfart nedstøvede kryssordbøker på loftet som må vente enda et år på å bli levert til et loppemarked. Finner ikke synonym. Jeg har spurt Språkrådet og noen av de som bruker lyden…… Meg selv inkludert. Hva betyr den? Inget meningsbærende ord, bare en ulyd som en knirkete utånding når man starter, er midt i eller avslutter en setning. Hvor skal dette endeeeehhh?…..Den bare kommer og sprer seg med et virus hastighet; nårsomhelst, hvorsomhelst, i hvem som helst, uten mål og mening. En slags ticslignende lyd… «Deeehhhh kaaahhhn væreeehhh…. Å blande denne lyden opp i et webinar, online kurs, forelesning er ikke så lurt…..Litt er innafor, men hele tiden, a gittteeehhh….
Jeg begynte å telle hvor mange «eeehe´r..» en fyr i sosiale medier sa på en video, i løpet av et minutt.  Jeg talte 11….. Hva vedkommende snakket om? Aner ikke, jeg var fullt opptatt med å telle eeeh´er…. 

Hei, våkn opp- Vi kjører ikke lenger” hører jeg. Bussjåføren står lent over meg. Vi er på endeholdeplassen. Må visst ha meditert likevel. Sukk…. - jeg som skulle av for tre holdeplasser siden.

Skulle du ikke være med så langt?”spør sjåføren vennlig.
Eeeehhh-….” kjenner jeg i munnhulen, men Gud forby; jeg hopper fort videre til resten av ordet og setningen…. “- gentlig ikke” …..

Kort oppsumert; Lykke til med samtaler fritt for EE´r, eller var det EEHH..er? Samma det, same shit! …


 

MUNTLIG FREMFØRING OG STEMMEBRUK

Holder du foredrag, presentasjoner eller underviser du?

Da ønsker du vel å nå ut med ditt budskap til ditt publikum? Da kan du ikke snakke mumlete, for raskt, lyst, monotont eller for sterkt eller for svakt.

Din stemme røper raskt om du er

  • engasjert eller likgyldig

  • inspirerende eller kjedelig

  • troverdig eller ikke

  • om du kort og godt er verd å lytte til

Det som kan være en utfordring, er at om vi ikke har et bevisst forhold til stemmebruk og kroppsspråk, vil sjansen for å engasjere publikum reduseres. Hvordan vi pakker inn våre ord i en god stemmebruk, er helt avgjørende for å å få gjennomslag for vårt gode budskap.

Ditt ukjente publikum vet i utgangspunktet ikke hvem du er. De vet ikke enda om de liker deg og de vet i hvert fall ikke om de kan stole på deg

Du har ikke så mye tid foran ditt ukjente publikum til å bygge troverdighet, men har du et bevisst forhold til hvordan du formidler ditt gode budskap med god stemmebruk kan det bidra til økt troverdighet ganske raskt. Ditt publikum stiller seg i hvert fall mer positive og åpne for å høre på hva du har å si.

Hvordan du gjør det? Tale er å snakke på utpust med stemmen forankret i en avspent kropp. Gjør det, så når du ut over scenekanten med ditt budskap. Ikke noe er så kjedelig som å høre på en som står på talerstolen uengasjert, lavmelt og mumlete. Det er synd. Publikum kan jo gå glipp av et fantastisk innhold

Stemme og ord må formidles med god utpust om du skal nå ditt publikum med din kunnskap.

🔴 Kraften til god utpust er i magen. Bruk den når du snakker. Deretter:

🔴 Slipp pusten inn av nesen mens magen slippes ut

(Nei, du mister ikke publikum fordi du tar en liten innpust)

🔴 Snakk mens magen gå inn igjen så hele rommet fylles med din bærekraftige stemme

La ikke manglende, god stemmebruk være til hinder for at folk vil høre mer av deg.

Hva skjer om det er dårlig trykk i vannslangen når du vanner blomster langs husveggen?


Vannet pipler ut og blomstene tørker. Du trenger ikke masse vann, men du trenger et passe, godt trykk i vannslangen.

Slik er det også med stemmebruk.

Du trenger ikke masse pust for å snakke, men du trenger godt trykk / god støtte i magen for at stemmen skal fylle rommet.

Ellers snakker du bare til deg selv.

Mikrofon gjør at du slipper å anstrenge stemmen, men den skaper ikke god stemmebruk. Den jobben må du gjøre selv.

Henter du støtten til din utpust og stemme fra magen?