Tre kundehistorier

"𝐃𝐮 𝐬𝐨𝐦 𝐞𝐫 𝐥𝐨𝐠𝐨𝐩𝐞𝐝, 𝐝𝐮 𝐣𝐨𝐛𝐛𝐞𝐫 𝐯𝐞𝐥 𝐦𝐞𝐝 𝐬𝐦å𝐛𝐚𝐫𝐧?" 𝐡𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐝𝐞𝐭 𝐣𝐞𝐠 𝐟å𝐫 𝐬𝐩ø𝐫𝐬𝐦å𝐥 𝐨𝐦.

Det er veldig forståelig. Det er mange som jobber med barn med utfordringer knyttet til for eksempel lesing og skriving, språklyder , taleflyt.

Selv jobber jeg med stemmer og pust. Det har jeg alltid gjort.

Mennesker har svært ulike motiv for å be om stemmehjelp fra meg. Nå avslutter jeg trening med tre av dem neste uke. Lurer du på hva de har lært?

Kunde 1

"Hva min nyttigste lærdom har vært?" gjentok Trine tankefullt og fortsatte: "At jeg faktisk kan gjøre noe med stemmen min. Jeg regnet med at den bare var sånn. Lav og monoton. Jeg trodde ikke jeg kunne gjøre noe med min stemmekraft og manglende melodi. Sjefen sier ikke lenger at jeg må snakke høyere. Det er kult." Med et smil rundt munnen som rakk helt opp i øynene og en stolt holdning, dro hun tilbake til jobben for å holde sin neste presentasjon.

Kunde 2

"Hvordan gikk presentasjonen i går?" spurte jeg. "Bra" svarte hun og fortsatte: "Jeg er ikke redd for lyden av stemmen min lenger". Kine husket en episode fra barndommen som det var i går: Lita jente som sto med hårbørsten opp til munnen og lekte TV-journalist med venninne. Hun fikk denne kommentaren: "Du høres ut som Karl Herman". Han var den største gutten med den dypeste stemmen på 2. trinn.

Etter det holdt hun igjen. Gjorde seg mindre i kropp og stemme. Men nå har hun sluppet pusten og stemmen fri. Etter 30 år. Det gjør noe med både selvtilliten og tilstedeværelsen.

Kunde 3

"Den største endringen etter denne treningen er at jeg kan heve stemmen selv om det er støy på jobben. Uten å få vondt i halsen. Det kjennes behagelig. Jeg henter støtte til tale i mellomgulvet. Og så fint å høre opptakene. Jeg har trodd stemmen min var rar å høre på, sa kelner Bent. Den er jo ikke det, humret han.

Hvordan er det med deg? Tenker du at monotoni, svak stemme eller anspent hals er noe du ikke kan gjøre noe med?

Vi kan trene pust og stemmestyrke, taletempo, setningsmelodi og stemmehygiene akkurat som vi kan trene resten av kroppen.

Stemmen er en viktig del av din kommunikasjon.

Du overlater vel ikke den til tilfeldighetene?

Har du tenkt på at kommunikasjon er basert på lyd?

En leder sa om OSKAR: ✅  

Ble kjent med et ukjent og viktig lederområde. Utfordret komfortsonen, lærte mye.

En annen leder sa: ✅ OSKAR øker sensitiviteten rundt kommunikasjon.

Hva med deg? Tar du stemmen og kropp for gitt og tenker den er bare noe som skal være der?

Hvis du ønsker med ditt produkt eller din tjeneste å bevege "ditt publikum" følelsesmessig, inspirere og engasjere - da er det klokt om du er din stemme bevisst. Kommunikasjon er nemlig basert på lyd. ikke bare ord. Her er lenke til et godt tilbud på OSKAR - en presentasjonsteknikk. https://SLkurs.simplero.com/purchase/...

Det handler om balanse mellom ord, stemme, kropp, artikulasjon og rytme for økt gjennomslagskraft, innflytelse og synbarhet.

Det handler om å bli en litt større utgave av seg selv!

Hva med å gi bort et kurs i presentasjonsteknikk til en du er glad i som trenger litt faglig påfyll som leder, foredragsholder, lærer, podcaster eller til sine muntlige presentasjoner? Eller kanskje du trenger det selv i 2024?

En slags "styling" på egen presentasjonsstil, fortjener du vel+💃🏻🎶🕺🏻🗣️ Kanskje det er din tur til å skinne litt ekstra når du underviser, holder foredrag og presentasjoner i 2024? Det handler om å bli en større utgave av seg selv foran publikum. Å ta litt mer plass med sine egne kvaliteter.

Trenger du eller noen i din nærhet det? Du får "OSKAR - en presentasjonsteknikk" til halv pris, til og med 14.desember. OSKAR - EN PRESENTASJONSTEKNIKK (juletilbud) https://SLkurs.simplero.com/purchase/...

Ta en titt og se på hva dette kurset på 7 moduler inneholder og om det kan passe deg eller en du har lyst til å glede med en presang litt utenom det vanlige:) Du får det til odel og eie. Webinarer er det to ganger i måneden. Der treffer du andre som jobber med det samme som deg, Nemlig å forbedre sin muntlige presentasjon. Det fortjener ditt produkt eller tjeneste.


En god førjulshilsen fra Gry

Dårlig akustikk - en risikofaktor for deg som formidler og dine lyttere 

Dårlig akustikk - en risikofaktor for deg som formidler og dine lyttere 

Dårlige lydforhold kan gjøre noe med din stemmebruk og svekker dine lytteres oppmerksomhet mot ditt budskap. 

Det er lite gunstig om du for eksempel er lærer, treningsinstruktør, leder, foredragsholder eller selger. Når du har et budskap du ønsker å formidle til dine elever, deltakere, dine ansatte, ditt publikum eller dine kunder vil dårlig akustikk være en risikofaktor for at du når frem. 

De som skal motta ditt budskap vil nemlig bruke mesteparten av sin mentale kapasitet til å lytte seg gjennom støy, eller de gjør som meg: Fader ut, lar tankene spinne rundt hva jeg skal ha til middag eller om jeg skal ta en løpetur med bikkja på kvelden eller jeg prøver finne ut om det er mulig å forlate rommet uten å stjele for mye oppmerksomhet. 

Siste mulighet er imidlertid litt vanskeligere for elever i et klasserom.

Lyd spretter tilbake fra harde flater. Som f.eks. rom som har lite tekstiler og tepper – eller mangler lydabsorbenter i tak og på vegg.

Det som er lite gunstig i slike rom, er at vokalene som er lavfrekvente, stjeler 90% oppmerksomhet. Halvor Berg, konseptutvikler i Glava forklarer at:

 «Det skyldes at de lave frekvensene får «leve fritt» i rommet. Vokalene har mye mer lydenergi enn konsonantene, og «maskerer» således sistnevnte».

 Det paradoksale er at 90% av informasjonen i tale skapes av konsonatene. 

«Derfor er det avgjørende med god lavfrekvent absorpsjon i undervisningsrom» sier Halvor Berg

Så det er klart at å være elev i klasserom med dårlig akustikk er lite gunstig for skoleelevenes læring.

For å eksemplifisere kan du lese høyt følgende setninger og lytte til om det er setning 1. eller 2. som er mest meningsbærende.

1.   (setning med kun vokaler): _ _a_    _i    _ _e_ _e_     _å     _ø_ _a_?

2.   (setning med kun konsonanter) : Sk_l    v_   tr_ff_s    p_      l_rd_g?

                       (Skal vi treffes på lørdag?)

Dårlig akustikk - en risikofaktorfor lærerens stemmebruk?

Hva skjer med læreren som skal undervise i et rom med nevnte lydforhold?

Det er energitappende med dårlig akustikk og læreren kan da fremstå monoton og kjedelig, noe som er søvndyssende for elevene.

Men enda verre er det når læreren prøver trenge gjennom dårlig akustikk med sin stemmebruk. Det kan resultere i en roppreget stemmebruk med et høystilt strupehodet oppunder ørene i en anspent kropp. 

Den dype gode magepusten erstattes med brystpust og stemmen blir anstrengt og presset. 

Når læreren kommer inn i klasserommet med 20-30 elever etter friminutt, vet læreren at det mest sannsynlig er støy som møter ham/henne. Læreren hiver etter pusten og snakker med presset stemme for å overdøve støyen. 

Den pressede stemmen blir en veldig lite hensiktsmessig vane for læreren. Eleven må lytte og tilegne seg kunnskap formidlet med en støyete stemme. 

Over tid kan også lærere bli hese, få stemmebåndsknuter, det blir slitsomt og/eller smertefullt å bruke stemmen. 

Flere havner hos logoped. Jeg har selv behandlet mange gjennom 20 år. Og noen har en klar formening om at akustikken i klasserommet er medvirkende årsak til stemmeproblemene. 

Når lærere får stemmeproblemer må mange sykmeldes mens de får logopebehandling ellers får de ikke bukt med problemet. Andre har slitt så lenge og fått så store stemmeproblemer at de må slutte som lærer. Et verst tenkelig scenario, men en realitet for noen.

Og hva fører det til for elevene at læreren blir presset til å bruke sin stemme på en lite hensiktsmessig måte? Det blir enda mer støy å forholde seg til. Som igjen går ut over oppmerksomhet og konsentrasjon.

Slik kan det løses sier konseptutvikler Halvor Berg fra Glava: 

1.   Heldekkende 40 millimeter tykk himling

Det er en takplate som absorberer vokaler som er lavfrekvente lyder.

2.   Veggabsorpsjon

Det gir bedre betingelser for lærerens stemmebruk og diksjon.

To enkle tiltak som vil hjelpe lærere til hensiktsmessig stemmebruk og hjelpe elevene til bedre oppmerksomhet og konsentrasjon mot det faglige innhold.

Kanskje det vil synes på karakterkortet til elevene og sykefraværet blant lærerne?😃

Lar vi alle stemmer bli hørt?

Det skal mot til å bruke stemmen sin i det offentlige rom om du ikke har det “rette” budskapet.

Han er ambulansesjåfør i Norge og frykter å miste jobben sin om han med fullt navn snakker om hvordan arbeidsdagen hans har vært mellom 2021 -2022.  Derfor velger han å være anonym.

Jeg har latt meg berøre av historien til en ambulansesjåfør som har vært i ambulansetjenesten i nesten 40 år.  Han forteller journalist Julia Schreiner Benito, redaktør for HEMALI (tidsskrift for helse, mat og livsstil) om endrede arbeidsdager i 2021 og 2022. Og han gjør det altså anonymt i frykt for å miste jobben.

Du kan lese historien hans her https://lnkd.in/ds2pfHZh

Hvordan kom vi hit at det er visse emner vi ikke skal snakke høyt om i det offentlige rom?

Hvorfor råder det en stilltiende aksept i folket for ikke å snakke om visse tema?

Det minner mistenkelig om holdningen i befolkninger i andre land vi definitivt ikke liker å sammenligne oss med. For alle er da velkomne til å ytre seg i Norge under fullt navn, uavhengig av budskap?

Eller?

Jeg vil anbefale deg å lytte til professor og filosof Einar Øverenget snakke om sosiale medier, lydighet, selvsensur og konformitet. Det er i samtale med journalist Kristin Flood på Litteraturhuset 23/8 2022. Fullsatt sal. 
 https://lnkd.in/d9WARYy5

Alternativt kan du lese hans bok «Intoleransens inntog: når sosiale medier truer friheten». I omtale av boka på Ark.no står det blant annet: 

«𝘚𝘰𝘴𝘪𝘢𝘭𝘦 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘦𝘳 𝘦𝘳 𝘪 𝘧𝘦𝘳𝘥 𝘮𝘦𝘥 å 𝘦𝘯𝘥𝘳𝘦 𝘮å𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘪 𝘦𝘳 𝘴𝘢𝘮𝘮𝘦𝘯 𝘱å, 𝘧𝘦𝘭𝘭𝘦𝘴𝘴𝘬𝘢𝘱𝘦𝘵. 𝘍𝘭𝘦𝘳𝘦 𝘬𝘢𝘯 𝘵𝘢 𝘰𝘳𝘥𝘦𝘵, 𝘮𝘦𝘯 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘴𝘭𝘪𝘬 𝘵𝘪𝘭𝘴𝘺𝘯𝘦𝘭𝘢𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘺𝘵𝘳𝘪𝘯𝘨𝘴𝘧𝘳𝘪𝘩𝘦𝘵 𝘥𝘰𝘮𝘪𝘯𝘦𝘳𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴𝘵𝘳ø𝘮 𝘢𝘷 𝘬𝘰𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘪𝘵𝘦𝘵, 𝘭𝘺𝘥𝘪𝘨𝘩𝘦𝘵, 𝘴𝘦𝘭𝘷𝘴𝘦𝘯𝘴𝘶𝘳 𝘰𝘨 𝘧𝘳𝘺𝘬𝘵. 𝘚𝘭𝘪𝘬 𝘴𝘭å𝘳 𝘧𝘳𝘪𝘩𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘪 𝘶𝘧𝘳𝘪𝘩𝘦𝘵 𝘰𝘨 𝘵𝘰𝘭𝘦𝘳𝘢𝘯𝘴𝘦 𝘪 𝘪𝘯𝘵𝘰𝘭𝘦𝘳𝘢𝘯𝘴𝘦. 𝘚æ𝘳𝘦𝘨𝘯𝘦 𝘩𝘰𝘭𝘥𝘯𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘰𝘨 𝘪𝘯𝘥𝘪𝘷𝘪𝘥𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘦𝘵 𝘦𝘳𝘴𝘵𝘢𝘵𝘵𝘦𝘴 𝘢𝘷 𝘨𝘳𝘶𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘭𝘩ø𝘳𝘪𝘨𝘩𝘦𝘵, 𝘥𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘯𝘦𝘳𝘭𝘦𝘥𝘦𝘴 𝘵𝘦𝘯𝘬𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘣𝘭𝘪𝘳 𝘶𝘵𝘴𝘵ø𝘵𝘵.....»

Ønsker du at det under ytringsfrihetens overflate skal råde et fellesskap med mer kontroll og en politikk som innskrenker din frihet?

Ikke jeg. Jeg har dessuten bestemt meg for mindre selvsensur. Er du med?



Bridge the gap

Det er høst….. Styrker du deg selv innenfra så du står bedre rustet mot forkjølelser?

Mamma, kjøkkenet ser ut som en helsekostbutikk»,

ropte sønnen min da han tok havregryn ut fra et skap.

Det er veldig mange år siden nå, men han hadde så innmari rett!
 Over flere år hadde jeg «svart belte» i å handle på helsekost.

Hva det kom av?

Jeg ble alltid forkjølet på høsten. ALLTID. Mistet stemmen. 

Det er lite gunstig når jeg som logoped hjelper andre med sunn pust og stemmebruk. Det være seg den som har fått stemmetretthet, heshet, stor kremtetrang eller den som vet at stemmen er vårt viktigste kommunikasjonsverktøy for økt gjennomslagskraft.
 
Hoste, slitenhet og atopisk eksem fulgte gjerne med mitt stemmebortfall. Og en
fortvilelse over at jeg ikke tjente «fem øre» ved å være hjemme som selvstendig
næringsdrivende. 
Høsten endte med at jeg som oftest ble hjemme i 3-4 uker for å få tilbake en stemme som fungerte og komme i vater igjen.

Slik gikk nå´ år´an...

Jeg lette lenge etter en løsning på min årlige høstsyke hals med stemmeutfordringer.
Jeg lyktes ikke i særlig større grad enn at ulike virkningsløse remedier fylte
opp mer og mer skapplass på kjøkkenet.

Dette er heldigvis historie.

Løsningen fant jeg etter hvert via et godt bekjentskap som ble et solid vennskap. Jeg ble introdusert for et naturlig konsentrat av frukt, grønnsaker og bær. Allerede etter 1-2 måneder så kjente jeg hvordan disse godsakene begynte å virke i kroppen. Mer overskudd og energi og jeg møter aldri høsten med hoste, heshet og jeg klør ikke armene til blods på grunn av eksem. I hvert fall har det vært slik i 7 år.

Jeg er overbevist om at valgene jeg gjorde for egen kropp bidrar til et sterkere
immunforsvar som mine stemmebånd nyter godt av også. Sett i lys
av dette ble jeg så overrasket da følgende historie utspant seg i
jobbsammenheng i morges:

«Vi får passe på så vi ikke blir forkjølet» sa kunden blidt da vi konstaterte at
høsten var kommet for å bli.

«Hva gjør du for ikke å bli forkjølet», spurte jeg før vi begynte logopedisk pust og stemmetrening. Hun jobber i helsevesenet.

«Jeg bruker munnbind» var svaret jeg fikk. «Jeg er den eneste av mine kollegaer som gjør det», sa hun fornøyd.

Jeg må innrømme jeg ble litt paff og lurte på om hun gjorde noe selv for å styrke
immunforsvaret sitt så hun kunne tåle litt hoste rundt seg.
Nei, det var tydeligvis ikke noe hun trodde på.

Så hvis du som leser er av samme oppfatning, så kan du bare skrolle videre.

Har du lyst til å vite litt mer om hva som har hjulpet meg til å holde stemmebånd og kropp «fit for fight» i en travel hverdag (og særlig på høsten) så skriv:

✅«JA takk» i kommentarfeltet.

Eller send meg en epost: gry@sentrumlogopedi.no
 

Til slutt:
To ekstra tips for å ta vare på stemmen i høst:

✅På med skjerfet så du holder halsen din varm. Dine stemmebånd vil takke deg for det.

✅Om du allerede er forkjølet med halsvondt og har en stemmekrevende hverdag: Bli hjemme.
Om du er en av de u-unnværlige i jobbsammenheng😉: Begrens taleflommen der du kan, snakk skånsomt, «mykt» og fortrolig UTEN å hviske.

Ønsker deg en frisk og god høst! 


Har du fått humle-rabatt hos tannlegen noen gang?

I går hadde jeg et veldig godt «møte» med min nye tannlege.

 Han hadde overtatt etter min forrige som flyttet tilbake til sin hjembygd for et år siden. Det var leit, han var en dyktig tannlege og fin å snakke med.

 Jeg setter meg i stolen og hører tannlegen leser på skjermen sin hva han skal gjøre:

 «Ja, det var det lille skallet bak på høyre fortann...»

 Jeg gaper mens jeg med et anstrengt smil og så tydelig jeg klarer utånder: «Husk på å ta rett tann da..» Han smiler med øynene over maskekanten og konstaterer litt spørrende med varme i stemmen: «Jeg må borre litt»?  Underteksten var: «Går det greit uten bedøvelse?»

 Jeg spør om jeg vil kjenne det dypt inn i nervebanene.  «Nei», beroliger han. «Det tror jeg ikke. I tilfelle får du si ifra».

Jeg fortsetter like utydelig; «Vet ikke om jeg sier ifra. Seks år gammel var jeg hos min første tannlege som så like kald, mimikkløs og ond ut som dronningen i Snehvit. Jeg ble så redd at jeg begynte å gråte. Da sa hun med sin strenge stemme: «Tier du ikke stille nå, så skal jeg putte den humlen inn i munnen din!» Hun siktet til humlen som surret i vinduet. Et lite vindu som så vidt sørget for en stripe dagslys inn på det mørke tannlegekontoret.

 Min nåværende tannlege utbrøt: «HVA?» Han datt ned på sin tannlegestol og så helt skrekkslagen ut. «Jeg husker huset hennes.....», fortsatte jeg. «Ja, det var sikkert et kråkeslott!» svarte han kjapt. «Du må jo være livredd for humler, du?» fortsatte han.

 Nei, sa jeg like gapende og utydelig: «Det er verre med frykten for tannleger».

Han gjorde seg raskt ferdig og sa: «Du skal få rabatt...» Jeg begynte å protestere og sa at det er da ingentin som tilsier det. «På grunn av mitt første møte med tannlegestanden?» undret jeg. Han nikket bekreftende.

 Jeg sa det ikke var hans ansvar at jeg hadde hatt et dårlig «møte» for «hundre» år siden med min første tannlege. Han lot seg ikke rikke. «Jeg vil du skal komme igjen hit ved behov»

Jeg hadde heller ikke fremmet en tanke om noe annet.

Mye latter og noen replikker senere avslutter jeg besøket med å fastslå: «Humle-rabatt altså?» Han nikket.

Da jeg skulle betale spurte resepsjonisten «Hvem har du vært hos?» «Andreas», svarte jeg.

 «Du har fått humle-rabatt» sa han, med et blikk og et tonefall som skulle overbevise meg om at han absolutt visste hva det var og at det var helt vanlig å gi kundene den slags nå til dags.  «Takk, det var hyggelig», sa jeg og betalte gladelig.  Så summet jeg meg og gikk summende ut, et godt menneskemøte rikere.

Hva poenget er?

Sørg for at du har gode «helse-hjelpere» rundt deg, enten det gjelder tennene, kroppen eller psyken. Selv regner jeg med at de jeg eventuelt skulle trenge helsehjelp fra, kan jobben sin. Like viktig er det at dette er personer jeg kan snakke med, som møter meg der jeg er. Akkurat som min tannlege.

 Søren Kirkegård (1813 – 1855) sier det klokkeklart ut fra det eksistensialistiske rådgivningsperspektivet:

 «At man, når det i sannhet skal lykkes en at føre et menneske til et bestemt sted, først og fremst må finne ham der hvor han er og begynne der.

 Dette er hemmeligheten i all hjelpekunst.

 For i sannhet at kunne hjelpe en annen, må jeg forstå mer enn ham, men dog vel først og fremst forstå det han forstår.

Når jeg ikke gjør det, så hjelper min merforståelse ham slett ikke»

Så et quiz-spørsmål til slutt: Hvilken yrkesgruppe er mye bedre enn logopeder til å tolke og forstå utydelig uttale?

Jeg tror du vet svaret...

 

 

 

Optimal næring er viktig for sunne stemmebånd

Vet du at optimal næring for stemme-båndene er helt essensielt for å oppnå god stemmebruk? 🍎🥦🫐

 

Jeg deler som oftest tips om avspent kropp, stemmebruk og dyp pust for sunn og bærekraftig stemmebruk.

Nå vil jeg gjerne dele andre viktige tips med deg, som kan ha stor innvirkning på din talestemme og din evne til å kommunisere effektivt.  Så er du podcastvert, foredragsholder, resepsjonist, selger, leder, lærer, treningsinstruktør eller en som snakker til et publikum eller har viktige «en til en» samtaler, kan du ha nytte av denne postens 7 tips.

Vi lærte på skolen at det er lurt å være i bevegelse og sunn kost er viktig for god helse. Men har vi  lært noe om hvordan våre to stemmebånd skal ha det best mulig? Er ikke det litt underlig med tanke på at stemmen er vårt viktigste kommunikasjonsverktøy?

For å oppnå den beste ytelsen, må stemmen være godt vedlikeholdt. Viktig er det med avspent kropp og god bruk av pust og stemme. Det alene er imidlertid ikke nok for at stemmebåndene skal yte best mulig.

En viktig faktor som ofte blir oversett, er optimal næring for dine stemmebånd.

Jeg hjelper nå en foredragsholder som har sett sammenhengen mellom god stemmehelse og hva han får i seg av næring. Slurver han kommer sårheten, hesheten og smertene i halsen etter foredraget. Og behovet for stemmehvile er stort. Når du lever av å holde foredrag er dette ikke så gunstig.

Akkurat som en idrettsutøver trenger riktig drivstoff for å prestere på sitt beste, trenger stemmebåndene dine også riktig næring for å ha det godt og levere et klart og tydelig budskap med god, hensiktsmessig stemmebruk. Dette gjelder for alle som har en stemmekrevende dag, enten i arbeid eller privat.

 

7 tips som gir gode forutsetninger for å opprettholde sunne stemmebånd:

 

1. Drikk rikelig med vann

Hold deg hydrert for å sikre at slimhinnene i halsen og stemmebåndene dine forblir fuktige. Det betyr at du må drikke bra med vann daglig og ikke bare den dagen du skal snakke til et publikum. Det er vannet som tilføres jevnt og trutt over tid som holder dine slimhinner fuktige. 

Overdreven koffein og alkoholinntak kan dehydrere kroppen og påvirker derfor også din stemmebruk i en uheldig retning.

 

2. Ha et balansert kosthold

Inkluder matvarer av bær, frukt og grønt som er rike på vitaminer og mineraler, spesielt A-vitamin, C-vitamin og sink. Dette styrker immunforsvaret og hjelper stemmebåndene til å fungere optimalt. Det er særlig viktig å ha etablert denne vanen FØR den årlige høstforkjølelsen «banker på døren». 

Selv var jeg plaget i flere år med dårlig immunforsvar som jeg merket særlig på høsten. Forkjølelse, atopisk eksem og bortfall av stemme som var veldig slitsomt både mentalt og fysisk, førte til at jeg ikke kunne jobbe en måneds tid på høsten. Jeg mistet stemmen stadig vekk. Jeg måtte ta grep. Nå er dette heldigvis historie. Hvis du vil se hva som har hjulpet meg, kan du ta en titt på lenken:

Slik styrker du immunforsvaret ditt

 3. Unngå irritanter

Reduser inntaket av krydret mat, røyking og eksponering for røyk eller ånde inn kjemikaler som kan irritere stemmebåndene.

4. Tren stemmen din 

Øvelser for stemmebåndene kan bidra til å forbedre styrke og fleksibilitet. En logoped kan hjelpe deg med å utvikle gode stemmevaner for talestemmen din.

5. Hvile og søvn

 Gi stemmen tilstrekkelig hvile og søvn. Bruk stemmen din sundt og godt. Overanstrengelse ( stress, anspent kropp, grunn pust sammen med mye stemmebruk) kan føre til skade på stemmebåndene.

  6. Bruk mikrofon

 Hvis du ofte må snakke høyt, som en foredragsholder eller treningsinstruktør, bruk en mikrofon for å redusere belastningen på stemmen. Mikrofonbruk tar «toppene» av sterk stemmebruk. Det kjennes bedre for deg og din stemme og det blir en bedre opplevelse for dine lyttere.

7. Følg profesjonelle råd

Ved vedvarende problemer med stemmebruk (over 14 dager), søk råd fra en ØNH-lege og logoped. 

Husk at god stemmebruk er en viktig del av effektiv kommunikasjon, og ved å ta vare på dine stemmebånd kan du oppnå bedre resultater i ditt yrke. 

Hvordan holder du stemme og kropp vital og sunn? 😄

  Hvis du har spørsmål eller trenger mer informasjon, ikke nøl med å ta kontakt.

 

God talestemme styrker ditt profesjonelle uttrykk

Velkommen til Sentrum Logopedi sin blogg!

Er du klar over betydningen av god stemmebruk når du snakker til publikum?

Har du tenkt på at enten du er en foredragsholder, treningsinstruktør, leder, lærer, prest, advokat eller hører til en yrkesgruppe som kommuniserer med et publikum, kan et bevisst forhold til din talestemme være nøkkelen til å engasjere lytterne dine på en måte som etterlater et varig inntrykk?

God stemmebruk fremmer økt selvtillit, trygghet og faglig tyngde. Det vil igjen bidra til å styrke din synlighet og innflytelse og gjennomslagskraft.

  1. Hvordan engasjere du?

Tydelig uttale og avspent , men levende stemmebruk har en naturlig evne til å skape gjennomslagskraft. Hvorfor? Fordi det fremmer autoritet og selvsikkerhet som er egenskaper som høres i din stemmebruk.

Ditt  publikum vil automatisk bli trukket inn i det du har å si. Med en trygg og engasjerende stemme projiserer du troverdighet og kompetanse. Det gjør det igjen lettere for lytterne å engasjere seg i innholdet ditt. Ved å utvikle og ta vare på din stemme blir den et kraftfullt retorisk virkemiddel. Konsekvensen blir at du vil oppnå en dypere forbindelse med publikum og overføre budskapet ditt med overbevisning i stemmen.

2. Synlighet og Innflytelse

For å oppnå synlighet og innflytelse som taler, er det avgjørende at du når ut til publikum på en effektiv måte. En god stemme kan hjelpe deg med å skille deg ut fra mengden og skape varige inntrykk. Den kan bidra til at du fremstår som en ekspert innen ditt felt. Når du bruker din trygge, gode og engasjerende stemmebruk, vil folk lytte tl deg i større grad .

3. Økt selvtillit og trygghet

Å snakke offentlig kan være en skremmende oppgave for mange, men en god stemmebruk kan bidra til å øke selvtilliten og tryggheten din på scenen. Når du har kontroll over pusten og stemmen din og kan formidle budskapet ditt på en engasjerende måte, vil du føle deg mer avslappet og trygg under presentasjonen. Da kan du bruke din mentale kapasitet på å formidle ditt budskap og ikke tenke på hvordan du skal komme deg gjennom presentasjonen.

4. Faglig tyngde

Uansett yrkesbakgrunn er faglig tyngde en viktig egenskap for enhver taler. En godt utnyttet stemme kan understreke din kunnskap og kompetanse, og det kan hjelpe deg med å formidle komplekse ideer på en enkel og forståelig måte. Ved å bruke stemmen din bevisst kan du oppnå en imponerende autoritet som taler og styrke din posisjon som ekspert innen ditt felt.

Konklusjon

God stemmebruk er en uvurderlig ferdighet for alle som snakker til publikum, uavhengig av yrke. Den kan gi deg den nødvendige gjennomslagskraften, synligheten og innflytelsen for å kunne engasjere og påvirke andre. Samtidig vil en kraftfull stemme gi deg økt selvtillit, trygghet og faglig tyngde, noe som er essensielt for å kunne formidle ditt budskap på en overbevisende måte.

Her på Sentrum Logopedi tror vi at utviklingen av stemmebruk er en investering i din fremtid som taler. Ta tak i denne muligheten til å utvikle din stemme, og du vil oppleve en verden av muligheter når det gjelder å engasjere og påvirke publikum på en meningsfylt måte. Lykke til!

PS: Her kan du lese om presentasjonsteknikken OSKAR. hvor denne bloggen har sitt utspring fra.

Ønsker du flere blogginnlegg fra Sentrum Logopedi finner du de her

 

 

Bli supertrygg på scenen!

Håper du har det fint i juli hvor enn du er og hva enn du gjør:)

Har du planer om å holde kurs og foredrag høsten 2023? 

Da har jeg noen gode tips til deg som mine kloke kunder gjør:)

1. De er godt forberedt på innholdet

2. De har lært hva en sunn og bærekraftig stemme er.

3. De øver mye HØYT!

Enten de formidler fra klasserom, på youtube, podcast, fra scenen og møterommet. Noen har lært seg logopediske puste- og stemmeøvelser for å unngå kremting, hosting, tørrhet, heshet i halsen og anspent stemmebruk.

Andre har lært seg OSKAR - en presentasjonsteknikk. Det er en effektiv metode som hjelper deg til å skape balanse mellom ord, stemme, kropp, artikulasjon og rytme. Modellen bidrar også med teknikker for å håndtere nerver foran et publikum.

Uansett hvilke av disse to motiv mine kunder kommer for, har jeg dette budskapet:

"Ikke overlat stemmen din til tilfeldighetene – verken for din egen helses eller publikums skyld. Stemmen er ditt unike akustiske fingeravtrykk og en viktig del av en sunn helse og ditt profesjonelle uttrykk."

Her er tre tips fra OSKAR-en presentasjonsteknikk:

Velg dine ord nøye  Formuler deg klart og tydelig for å formidle budskapet ditt på en effektiv måte. Unngå unødvendig repetisjon eller overflødig informasjon.

Skap balanse mellom stemme, kropp og artikulasjon Vær oppmerksom på stemmebruk, kroppsbevegelser og uttale. Bruk stemmen din på en engasjerende måte, og la kroppsspråket støtte opp under det du sier. Vær tydelig med god diksjon.

Finn en god rytme og et godt taletempo  Variasjon i taletempo og bruk av pauser kan bidra til å holde på publikums oppmerksomhet og skape spenning. Vær bevisst på rytmen i talen din og tilpass den etter innholdet og situasjonen.

God sommer fra Gry

PS: Tid og lyst til en prat nå?

15 minutter gratis prat om din presentasjon og talestemme

 

Ord er som noter....

𝐎𝐫𝐝 𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐦 𝐧𝐨𝐭𝐞𝐫 🎶


De klinger best om de formidles med et stemt instrument. 🎹🎷🎻

Det instrumentet er deg.

Som leder eller foredragsholder har du kraften til å spre ditt gode budskap, krydret med engasjerende historier og uttrykt gjennom en effektiv bruk av stemmen din. 

Hvis du ønsker å engasjere og berøre publikummet ditt følelsesmessig, er kunnskap om god historiefortelling og stemmebruk av avgjørende betydning. 

For til syvende og sist; Er det ikke nettopp ditt publikum som
betyr mest? Å gi dem en minneverdig opplevelse som vil bli husket?

Hilde Johanne Aafoss og jeg har nettopp fått tre kursoppdrag
sammen  i august. Dette er utrolig spennende! 😅

Hva kan dette bety? 

Det kan tyde på at stadig flere ledere innser viktigheten av at de ansatte i bedriften, som holder foredrag og presentasjoner, krydrer budskapet sitt med historiefortelling, stemmebruk og kroppsspråk 👏.

Ved å mestre kunsten å formidle budskapet ditt, din kunnskap og sannheter gjennom engasjerende historier, din autentiske stemme og ditt overbevisende kroppsspråk, oppnår du følgende:

✅ Du snakker ikke bare til publikums ører, men også til deres hjerter. 
✅ Du gir dem ikke bare et budskap, men en god opplevelse som vil bli husket i lang tid.
✅ Du vil fremstå med varm autoritet,  mer engasjerende og selvsikker.

🗣 Du vil kort og godt bli tryggere når du formidler til store grupper.

Kanskje lurer du på om du har historier å dele eller om du har forbedringspotensiale i stemmen din?🤔

Det har du, og vi er her for å hjelpe deg med å bringe det frem. Etter august, vel å merke. 😉

Ta gjerne kontakt med oss her eller send en e-post til: Hilde Johanne: eventyrlyst@gmail.com og/eller Gry: gry@sentrumlogopedi.no

Vi ønsker deg en fantastisk sommer ☀️🌻😃

Gratis Webinar om presentasjon, stemmebruk og kroppsspråk 7/6 kl. 18.00-19.30

Jeg vil føle meg trygg.

"Jeg skal holde mitt første foredrag for over 100 personer. Jeg trenger å føle meg trygg"

Så vi jobbet med trygghet.

✅ Å bli trygg på et spot-on innhold

✅ Å spenne av i kroppen. Slippe til pust og stemme. Ha fokus på publikum.

 «Slipp taket» ble vårt mantra.

Jeg så og hørte i prosessen en endring fra litt spent kropp, stemme og holdt pust til en avspent kropp som slapp til pusten og en fri stemme. En tryggere person.

Dagen etter foredraget ringte en glad stemme; 
"Jeg gjorde alt vi hadde jobbet med. Litt nerver da jeg så salen fylles opp hadde jeg, men jeg fokuserte på «slipp taket». Kort tid etter jeg startet, så jeg flere blant publikum begynte å nikke og smile. Noen til meg, noen til sidemannen. «Hadde regnet med du skulle være mer nervøs», sa en kollega. En annen i publikummet sa: «Dette har du gjort før!» "

Den dopaminfylte telefonsamtalen fortsatte:

"Dette var så kult! Dette vil jeg gjøre igjen! Jeg vil prate med selvtillit om faget mitt i et stort rom og få folk engasjert!"

Hva med deg? 
Har du et viktig budskap som bør deles fra en scene?

Eller lar du deg stoppe fordi du kjenner selvtilliten daler når du tenker på formidling foran store grupper med mennesker?

Du er ikke alene. Vi er mange som kjenner på den frykten. Den dukker opp for å beskytte oss. Den er imidlertid ikke så god på å skille mellom de situasjoner som er faretruende og de som ikke er. 

Hva med å bli litt nysgjerrig på den frykten? Det er jo ikke farlig å snakke til et publikum.

Vi kan lære oss til å bruke frykten til vår fordel så vi holder oss fokusert og skjerpet og har publikum i fokus. Ikke oss selv. 

Som min trygge kunde avsluttet i telefonen:

«Hva er det å være redd for? 
Det er mye kulere å formidle sin kunnskap til 100 på en gang, enn å formidle til hundre personer, en av gangen slik jeg alltid har gjort.»

7. juni kl. 18.00 – 19.30 kan du bli med på gratis Webinar hvor du blant annet lærer teknikker for hvordan håndtere tankespinn og sceneskrekk foran publikum.

«𝐒𝐥𝐢𝐤 𝐟å𝐫 𝐝𝐮 𝐬𝐭ø𝐫𝐫𝐞 𝐠𝐣𝐞𝐧𝐧𝐨𝐦𝐬𝐥𝐚𝐠𝐬𝐤𝐫𝐚𝐟𝐭 𝐦𝐞𝐝 𝐎𝐒𝐊𝐀𝐑 - 𝐞𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐬𝐣𝐨𝐧𝐬𝐭𝐞𝐤𝐧𝐢𝐤𝐤


Tre tips fra OSKAR - teknikken

⚡️𝐎𝐑𝐃: Vær bevisst hva du sier til hvem, hvorfor og hvordan.
Hva vil du ditt publikum skal gjøre med ditt budskap? 🤔

⚡️𝐒𝐓𝐄𝐌𝐌𝐄: Kommunikasjon er mer enn ord. Ønsker du bevege folk følelsesmessig er det lurt å være bevisst sin stemmebruk. 🗣❤️

⚡️𝐊𝐑𝐎𝐏𝐏𝐒𝐒𝐏𝐑Å𝐊: Det som er i kroppen høres på stemmen. God holdning, øyekontakt og smil er et godt utgangspunkt for å slippe til ditt fantastiske stemmepotensiale 💃🏻

Det handler ikke om å kopiere andre eller gjøre feil. Det gjør vi jo hele tiden. Fordi vi er mennesker.

𝐃𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐥𝐞𝐫 𝐨𝐦 å 𝐡𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐟𝐫𝐞𝐦 𝐝𝐞𝐭 𝐬𝐨𝐦 𝐠𝐣ø𝐫 𝐝𝐞𝐠 𝐭𝐢𝐥 𝐝𝐞𝐠 𝐨𝐠 𝐟𝐨𝐫𝐬𝐭ø𝐫𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐭 𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐤𝐤 𝐧å𝐫 𝐝𝐮 𝐬𝐭å𝐫 𝐩å 𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐞. 𝐃𝐚 𝐯𝐢𝐥 𝐝𝐢𝐭𝐭 𝐛𝐮𝐝𝐬𝐤𝐚𝐩 𝐛𝐥𝐨𝐦𝐬𝐭𝐫𝐞. 🌹

OSKAR bidrar til at du står støtt i deg selv. Også om ikke alt går som planlagt.

Sees vi på webinar?

Er du bevisst din stemmebruk som treningsinstruktør?

Aerobictimen hadde alt jeg kunne tenke meg: Fantastisk musikk med god puls som gikk rett inn i nervebanene mine, dansetrinn som var så vanvittig godt og pedagogisk bygget opp at hodet mitt opplevde de som «peace of cake». 

Jeg fløy gjennom treningstimen, smilende og svettende og kjente dopamin og endorfiner sloss om plassen i kroppen og spredte seg som «ild i tørt gress».

Instruktøren brukte blikk, mimikk, gester, noen enkle verbale instruksjoner og quing. Han utstrålte faglig, solid tyngde og trygghet, spredde en herlig energi som medførte at vi som deltakere gjorde alt vi kunne for å gi like mye tilbake. «Gir du så får du». Denne treningstimen var en time med kvalitet på alle områder, bare synd den ikke varte dobbelt så lenge. 😂 Mitt besøk på dette treningssenteret var en 100% god opplevelse. Nesten......

Før timen startet sto jeg utenfor treningssalen og så på undervisningen i timen før.  Som tidligere aerobicinstruktør i nesten 30 år, elsker jeg å studere de ulike undervisningsstiler. Døren stod åpen, så alt av muntlig instruksjon høres ut på gangen.

Det jeg ser er en instruktør full av god energi, blid og glad. Det jeg hører er en instruktør som skriker sin instruksjon og gir sine deltagere en oppfordring om å skrike sammen med henne. Deltakerne ser ut som de har mer enn nok med den fysiske aktiviteten.

Det er så supert at instruktører viser godt med engasjement. Men bør skriking være en del av dette engasjementet? Blir deltakere mer motivert av skriking?

I 20-årene, mistet jeg selv stemmen som treningsinstruktør på grunn av ropppreget undervisning over tid. Deltakere klaget på støy fra meg. Og støy bidrar ikke til en god treningsopplevelse.

God stemmebruk bidrar til varm autoritet og tyngde, troverdighet, god energi og fellesskapsfølelse. Skrik skaper ikke noe annet enn nettopp hva det er: STØY

Speilet i treningssalen gir god feedback når det gjelder øvelser. Instruktøren får dessverre ingen slik tilbakemelding fra egen kropp eller speil når det gjelder sin skrikete stemmebruk. Så tilbakemeldingen må komme fra andre deltakere eller meg som sto og fulgte med i døråpningen. Som selv har skreket instruksjonen. Som selv har fått høre av en deltaker; “Hvorfor roper du når du bruker mikrofon?» Og den kommentaren falt mens jeg skrev min master på logopedistudiet for 20 år siden om “Stemmebruk blant aerobicinstruktører” 😳

Som instruktør er du opptatt av helse. Skrik har imidlertid ikke noe med god helse å gjøre. Ja, jeg vet du blir engasjert og at engasjement gjenspeiles i stemmebruken. Det er imidlertid lett at stemmen tar av ved fysisk aktivitet. Høycostal pust (brystpust) medvirker til det. God energi, glede og tilstedeværende er viktig sammen med god støtte i magen og ikke halsen. Få tyngdepunktet ned. Dine stemmebånd vil takke deg for det og også dine deltakere. Særlig de deltakere som har hørsel som sin yndlingssanssans når de tar imot informasjon og lærer nye ting.

Her er tre tips for en god treningsopplevelse for kunden og sunn stemmebruk for deg samtidig som du er engasjert:

✅  Når du er i full fysisk aktivitet og kroppen vil ha mye oksygen, vær bevisst at dine stemmebånd vil at du skal være økonomisk med pusten. Utfordrende situasjon, men du kan kontrollere det om du er bevisst.

✅  Hiv aldri etter pusten før du gir en verbal instruksjon. Ta heller et hjertesukk og snakk deretter

✅  Bruk din gode energi, men tenk at den er forankret i kroppen og rundt midjen og ikke rundt bryst og hals

Her kan du høre episode om Stemmebruk i trenerrollen i podcasten Sporty business, hvor jeg ble intervjuet at flotte Eva Kathrine Thomsen, daglig leder av inspartum akademi

Skriv gjerne en kommentar hva du som instruktør tenker om verbal undervisning og stemmebruk.

Er du stemmen din bevisst når du instruerer?

Lyst på flere tips om sunn og effektiv stemmebruk for større gjennomslagskraft? Gratiskurset

MESTRER DU STEMMEBRUK? passer for deg som snakker med et publikum eller har viktige en til en samtaler og ønsker fremstå trygg, engasjert og med varm autoritet og faglig tyngde. Enten du er instruktør, leder, foredragsholder, advokat, prest, selger, eller resepsjonist.

 

Trenerrollen og stemmebruk

Trenerrollen og stemmebruk

Er du saltrener, sykkelinstruktør eller underviser du de som skal bli trenere?

Da regner jeg med at ingen ting overlates til tilfeldighetene. Du er godt forberedt og vil gi dine deltagere i salen en veldig god opplevelse. Trinn og øvelser er pedagogisk godt bygget opp, og ditt mål er mest sannsynlig å få med alle sammen. Som tidligere instruktør vet jeg at det var ikke alltid at jeg endte der jeg hadde tenkt. En gang trengte gruppen litt tid på å komme seg videre i øvelsene, en annen gang var det greit å ha ekstra øvelser i ryggsekken fordi deltakerne tok trinn og bevegelser raskt.

Men du? Hvordan er det med stemmen din? Overlater du den til tilfeldighetene?

Å være fysisk aktiv samtidig som du skal snakke kan bli en utfordring. kroppen vil ha mer oksygen når aktivitetsnivået øker. Du trenger kanskje ta i bruk sekundær pustemuskulatur (brystet) og hva skjer med stemmen din da? Dine to stemmebånd liker nemlig ikke at det blir for mye pust når de skal lage lyd. Stemmen vil at du skal være økonomisk med pusten: Ikke for lite pust og ikke for mye pust. Så mens kroppen vil ha mye oksygen, vil stemmebånd ha akkurat passe med pust.

Så: da er det ikke rart om stemmebruken din blir ropppreget. Selv om du bruker mikrofon. Da jeg underviste i step en gang så kom en deltager bort til meg og sa: “Du trenger da ikke å rope når du bruker mikrofon!”

Og den kommentaren falt mens jeg skrev hovedfagsoppgave i logopedi om “Aerobicinstruktører og stemmebruk”. Sukk… ikke enkelt. Saken er at du som underviser er i fysisk aktivitet pluss at du ønsker engasjere. De to faktorer kan være en utfordring for å bruke stemmen effektivt og godt.

Og hva kan det føre til?

Dine kunder kan oppleve at det er slitsomt å høre på en ropete instruktør og du kan i verste fall få symptomer på stemmevansker som heshet, stemmetretthet, stemmebrist, kremtetrang, tørrhet. Fra en spørreundersøkelse jeg foretok blant aerobicinstruktører viste det seg at 70% hadde et eller flere symptomer på stemmevansker.

Lytt til videoen over så får du høre mer.

Her er et innlegg jeg skrev etter besøk på et treningssenter: Skaper en skrikete aerobicinstruktør en bedre treningsopplevelse? Vær så god!

"DET HANDLER OM Å TA PLASS"

🗣«2023 skal bli året vi trente stemmen» utbrøt hun med et stort smil! 😃

To blide venninner på femti pluss, sitter overfor meg. 

«𝐃𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐥𝐞𝐫 𝐨𝐦 å 𝐭𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐬» 
sa den ene tankefullt.  🤔 Hun hvilte blikket på det nakne, gamle treet utenfor vinduet, mens hun fortsatte:

«Jeg snakker fort. Spiser ordene. Jeg forventer ikke at folk skal vente til jeg har snakket ferdig.......Hun kremtet og sa:  «Jeg føler jeg kunne laget litt mer lyd».

Venninnen som lyttet sammen med meg, supplerte med lav stemme: «Jeg føler jeg snakker lavt. Vet ikke om jeg snakker utydelig. Når noen ber meg gjenta prøver jeg snakke høyere, men da anstrenger jeg meg. Det er slitsomt». 

Jeg hadde tilbudt dem 30 minutter gratis på zoom for å høre om deres utfordringer og om mitt tilbud samsvarer med deres behov. Fikk til svar at det ikke var nødvendig. De hadde sett meg på youtube, fikk jeg høre da den ene tok kontakt via telefon. 

𝐇𝐚𝐫 𝐝𝐮 𝐥𝐲𝐬𝐭 𝐭𝐢𝐥 å 𝐭𝐚 𝐥𝐢𝐭𝐭 𝐦𝐞𝐫 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐬? 𝐅å 𝐫𝐢𝐤𝐭𝐢𝐠 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐦 𝐩å 𝐬𝐭𝐞𝐦𝐦𝐞𝐧 𝐭𝐢𝐥 𝐮𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐬𝐣𝐨𝐧𝐞𝐫 𝐨𝐠 𝐬𝐧𝐚𝐤𝐤𝐞 𝐭𝐲𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫𝐞?


Hvorfor ikke trene stemmen sammen med en venn? Slik du trener sammen med en venn på treningssenter. Hyggelig og motiverende, det. 

SLIK KAN DU /DERE TRENE

#stemme #taplass #stemmestyrke #selvtillit

Tar du pauser når du formidler viktig kunnskap til ditt publikum?

Hvorfor er det viktig å legge inn pauser når du formidler din kunnskap til ditt publikum? 

 ✅ 𝐏𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫 𝐞𝐫 𝐦𝐨𝐭𝐠𝐢𝐟𝐭𝐞𝐧 𝐭𝐢𝐥 𝐟𝐲𝐥𝐥𝐨𝐫𝐝 𝐬𝐨𝐦 «𝐢𝐤𝐤𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐭, 𝐞𝐡𝐡, 𝐮𝐡𝐦» 𝐨𝐠 𝐚𝐧𝐝𝐫𝐞 𝐧𝐨𝐧𝐬𝐞𝐧𝐬𝐨𝐫𝐝. Disse fyllord er forstyrrende å høre på, de stjeler oppmerksomheten bort fra budskapet og svekker din troverdighet.

 ✅ 𝐏𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫 𝐠𝐢𝐫 𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐥𝐲𝐭𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐝 𝐭𝐢𝐥 å 𝐭𝐞𝐧𝐤𝐞 𝐩å 𝐡𝐯𝐚 𝐝𝐮 𝐬𝐢𝐞𝐫.

De får absorbert din kunnskap. Hvis ikke du legger inn pauser, gjør publikum det selv, for å tenke etter hva du sa.

Hva skjer da? Det blir et avvik mellom der publikum er mentalt og der du er verbalt.

 ✅ 𝐏𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫 𝐠𝐢𝐫 𝐝𝐞𝐠 𝐬𝐞𝐥𝐯 𝐦𝐮𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐭 𝐭𝐢𝐥 å 𝐭𝐞𝐧𝐤𝐞 𝐩å 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐢 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞. Hva er det neste jeg skal si?

SÅ Tren på å lukke munnen og pust . Den lille pausen virker nok lengre for deg, enn det omgivelsene opplever.

#stemmebruk #pauser #presentasjon #kommunikasjon

#stemmebruk #artikulasjon #rytme #kroppsspråk #OSKAR

Tydelig uttale

🗣«Men når jeg skal snakke tydelig må jeg senke taletempo og da forsvinner min gode energi!»

Uttalelsen kom fra Stig som er forretningsmann i dress og snakker ofte fra scenen i store konferanser. En skikkelig råtass innenfor sitt fagfelt. Han fortsatte; «Jeg får ofte høre at jeg må gjenta, eller de sier; hæ? Også på hjemmebane», avsluttet han. 🤔

«Tror du at du må velge mellom å være energisk eller ha tydelig uttale?» spurte jeg. 

Stig satte øynene i meg og med hendene i midjen innenfor dressjakken sa han: «Publikum kan ikke få begge deler! Jeg velger å snakke med god energi, så får det heller bli litt fort og utydelig. Jeg kan ikke snakke sakte»😴

Jeg fortsatte: «Din energi og entusiasme trenger ikke gå på bekostning av tydelig uttale. Det kan kombineres. Du trenger ikke snakke saktere uten energi»😴

Han slang seg ned i sofaen med armene i kors og så ikke ut til å tro på meg. Han spurte: "Og hvordan i all verden skal jeg få til det?"🤷🏻

«Du skal være deg selv med din gode energi som er din styrke, men slipp den ned i magen. 💥🕺🏻DET kan jeg hjelpe deg med», avsluttet jeg.

Vi må ikke velge å snakke saktere eller å motivere. Vi kan både engasjere og ha tydelig uttale samtidig når vi underviser eller holder tale. Det handler om å slippe energien fra andre etasje rundt hals bryst og skuldre ned i første etasje i kroppen som er mage og mellomgulvet. 

Når din energi ligger sentrert rundt øverste del av kroppen, brystet og skuldrene og artikulasjonsapparatet (tunge, leppe og kjeve) kan det gå fort og bli utydelig. Støtte til tale som hentes i brystet og halsen gir deg drivstoff til å haste av gårde med dine ord. 

Behold din gode energi, men slipp den ned i magen. Simsalabim: Du snakker tydelig og klart uten å gi slipp på ditt gode engasjement. 😃

Nå trener Stig og jeg på bukstøtte og dyp utpust uten å gi slipp på energien.

Et internasjonalt online-event står for tur om seks uker. Innen da er en ny vane automatisert. Det blir garantert en engasjerende presentasjon PLUSS tydelig uttale 🗣

Hvordan trener du? Slik->

Tydelig uttale - onlinetrening

På denne lenken finner du
-       PDF med skriftlige øvelser 
-       lydfil hvor du hermer stemmeøvelsene etter meg og 
-       gratis tilgang til zoom-møte med meg om du trenger mer veiledning


Og husk: Det er de små dryppene med jevn øving som gir resultat, ikke lange, sjeldne økter.

Har du blitt bedt om å snakke høyere eller tydeligere noen gang?


#leder #stemme #tydelig #foredrag #presentasjon #engasjert

𝐈 𝐞𝐦𝐧𝐞𝐟𝐞𝐥𝐭𝐞𝐭 𝐩å 𝐞𝐩𝐨𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐨 𝐝𝐞𝐭: 𝐓𝐚𝐤𝐤 𝐟𝐨𝐫 𝐟𝐢𝐧𝐭 𝐄𝐤𝐤𝐨-𝐛𝐢𝐝𝐫𝐚𝐠!

«Heisann, hørte deg i «Ekko» for andre gang, og tenkte 𝘯𝘰𝘬 𝘦𝘯 𝘨𝘢𝘯𝘨 at jeg burde ta kontakt med en flink logoped som deg. Veldig interessant alt stemmen kan gjøre!»

Har du hørt meg på ekko for andre gang? 😉 Ikke? Da har du muligheten her https://lnkd.in/dU_8X8Ub.

"Hvor stor rolle spiller stemmen din for hvordan andre oppfatter deg?" spurte reporter Dang Trinh i EKKO samfunnspodden, Norsk rikskringkasting (NRK). Han jobbet med en sak om hvordan lyttere kan oppleve folk med lyse stemmer som mindre troverdige.😳

Bakgrunnen for tema var at nyhetsformidler Bahare Viken på NRK TV hadde følt at hun ikke ble tatt seriøst på et møte. Hun lurte på om det var på grunn av stemmen sin. 🗣

Har du noen gang følt at du ikke når frem med ditt budskap på et møte? Har du tenkt på om det kan være stemmen din som setter en stopper for at du ikke fremstår seriøs og blir tatt på alvor?🤔

Håper du får noen AHA-opplevelser fra podcasten. Og du; jeg jobber ikke bare 1:1 eller holder foredrag. Jeg stiller gjerne opp på flere podcaster jeg, om du tror som meg at dine lyttere vil ha nytte av å lære om talestemmen, vårt viktigste kommunikasjonsverktøy.🎶🗣

Og personen som sendte nevnte epost, begynner jeg et samarbeide med om to uker. Blir bra det😊

Dagskurs 1. juni 2022 : Få dine presentasjoner til å stemme

𝐄𝐫 𝐝𝐮 𝐛𝐞𝐯𝐢𝐬𝐬𝐭 𝐬𝐭𝐞𝐦𝐦𝐞𝐛𝐫𝐮𝐤, 𝐤𝐫𝐨𝐩𝐩𝐬𝐬𝐩𝐫å𝐤 𝐨𝐠 𝐫𝐞𝐭𝐨𝐫𝐢𝐤𝐤𝐞𝐧𝐬 𝐠𝐫𝐮𝐧𝐧𝐫𝐞𝐠𝐥𝐞𝐫 𝐧å𝐫 𝐝𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐫 𝐩å 𝐦ø𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐠 𝐢 𝐬𝐭ø𝐫𝐫𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐬𝐚𝐦𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫?

🗣Klarer du å holde på publikums oppmerksomhet?
🗣Har du en god struktur på dine presentasjoner og foredrag?
🗣Behersker du god historiefortelling?
🗣Bruker du kropp og stemme slik at du utstråler engasjement og selvtillit?
🗣Vet du hva du kan gjøre med denne forferdelige «sceneskrekken»?
🗣Vet du hva du skal gjøre for å unngå å bli stemmetrett og hes etter presentasjoner og foredrag?

Svarer du «NEI» på et eller flere av spørsmålene, så er du veldig velkommen til å la deg inspirere på dagskurs med retorikkekspert Nils Apeland og stemmetrener/logoped Gry Sandland, 1. juni 2022.

Det er et morsomt og matnyttig kurs som gjør at du vil oppnå større gjennomslagskraft og innflytelse overfor ditt publikum så de virkelig lytter på deg

Du kan lese mer om kurset her https://lnkd.in/e-E7k68a

#retorikk #stemme #kroppsspråk #historiefortelling

Hilsen fra Gry

Hva sier stemmen din om deg?

HØR episoden på vedlagte lenke: HVA SIER STEMMEN DIN OM DEG

«Hvor stor rolle spiller stemmen din for hvordan andre oppfatter deg?»

Jeg hadde gleden av å bli intervjuet av reporter Dang Trinh i EKKO, NRK. Han jobbet med en sak om hvordan lyttere kan oppleve folk med lyse stemmer som mindre troverdige.

Bakgrunnen for tema var at nyhetsformidler Bahare Viken på NRK TV hadde følt at hun ikke ble tatt seriøst på et møte. Hun lurte på om det var på grunn av stemmen sin.

Dang var flue på veggen i logopedtimen, og Bahare og jeg trente på god, trygg og naturlig stemmebruk.

Bahare hadde gruet seg litt til logopedtimen. Hun var redd for at det var noe galt med stemmen sin, men avsluttet med å si: «Hun (Gry) så det som ligger naturlig i meg og vil fremheve det»

Og slik er det: Stemmetrening handler ikke om å få deg til å høres ut som en annen. Det handler om å hente frem ditt gode stemmepotensiale, og få deg til å skinne enda mer med god energi, varm autoritet og tyngde.

Tusen takk for møtet og samarbeide, Bahare og Dang. Jeg grudde meg jo litt jeg også! Er ikke på EKKO hver dag!

Veldig god stemning og atmosfære fra forespørsel på SMS til jeg gikk ut av døra på NRK.

TA ROMMET SOM EN DRONNING!

👑 Ønsker du deg mer selvtillit, trygghet og autoritet når du presenterer muntlig? Du får en stor formidlingskraft hvis du evner å dele ditt budskap, din kunnskap og sannheter gjennom gode historier, din autentiske stemme og ditt gode kroppsspråk. Det engasjerer!

𝐎𝐫𝐝 𝐞𝐫 𝐯𝐢𝐤𝐭𝐢𝐠, 𝐦𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐦 𝐧𝐨𝐭𝐞𝐫. 🎶 𝐃𝐞 𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐦 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐦𝐞𝐝 𝐞𝐭 𝐬𝐭𝐞𝐦𝐭 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭. 𝐃𝐞𝐭 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐭 𝐞𝐫 𝐝𝐞𝐠. 𝐎𝐠 𝐧å𝐫 𝐝𝐮 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢𝐝𝐥𝐞𝐫 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐦𝐞𝐝 𝐝𝐢𝐭𝐭 𝐬𝐭𝐞𝐦𝐦𝐞𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐬𝐨𝐦 𝐡𝐨𝐬 𝐦𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐢𝐠𝐠𝐞𝐫 𝐠𝐣𝐞𝐦𝐭 𝐬𝐨𝐦 𝐞𝐧 𝐠𝐨𝐝𝐭 𝐛𝐞𝐯𝐚𝐫𝐭 𝐬𝐤𝐚𝐭𝐭, 𝐤𝐚𝐧 𝐝𝐮 𝐬𝐤𝐚𝐩𝐞 𝐦𝐚𝐠𝐢 𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐥𝐲𝐭𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬 ø𝐫𝐞𝐫.


På lenken under kan du lese nærmere om hva du lærer på dronningkurset med Hilde Johanne Aafoss og meg. Velkommen skal du være!

https://lnkd.in/d2DvDYz4



Hvordan henter du frem din dronningkraft? 👑

#stemmebruk #historiefortelling #formidling #trygg #engasjert